Wniosek o wprowadzenie zmian i podjęcie działań – Szpital Pomnik Chrztu Polski w Gnieźnie

Stan epidemii nie zwalnia z przestrzegania podstawowych praw pacjenta, z realizacji zapisów Standardu Organizacyjnego Opieki Okołoporodowej.

W zeszłym roku otrzymałyśmy niepokojące sygnały dotyczące opieki okołoporodowej w szpitalu w Gnieźnie. Kobiety skarżyły się, że po cięciu cesarskim nie mają kontaktu z dzieckiem nawet przez całą dobę (!), że częste jest dokarmianie mlekiem modyfikowanym, nie są pytane o zgodę na zabiegi i badania, którym są poddawane one lub ich dzieci. Analiza ankiet zbieranych przez stronę Fundacji Rodzić po Ludzku potwierdziła te doniesienia.

Analizie poddano 72 ankiety kobiet, które urodziły w latach 2018-2020.

• dla 70% ankietowanych kobiet kontakt skóra do skóry z nowonarodzonym dzieckiem trwał krócej niż 30 minut, a najczęstszymi powodami jego przerywania była konieczność zważenia oraz ubrania dziecka (!);
  • żadna kobieta po cięciu cesarskim nie miała kontaktu skóra do skóry na sali operacyjnej;
  • żaden ojciec dziecka urodzonego poprzez cięcie cesarskie nie kangurował jego;
  • 71% dzieci było dokarmianych mlekiem modyfikowanym;
  • 58% kobiet nie było pytanych o zgodę na wywołanie porodu;
  • dla 28% kobiet poród był negatywnym lub wręcz traumatycznym doświadczeniem, a 42% kobiet nie wybrałaby ponownie tego szpitala do porodu.

To tylko niektóre z dramatycznych liczb. Dodatkowo, komentarze pozostawione przez kobiety wskazują na potencjalne naruszenia prawa do poszanowania intymności i godności, prawa do informacji:

• „jest Pani leniwa, nie chce Pani rodzić”
  • „księżniczka ma dość!”
  • „taka duża a płacze”
  • „niech leży!”, „niech pokaże brzuch!”
  • „przy bolesnym badaniu ginekologicznym od lekarza usłyszałam, że jak chcę rodzić skoro mnie samo badanie boli”
  • „pani pielęgniarka na oddziale noworodkowym stwierdziła, że jestem złą matką”

W dniu 5 lutego 2021 r. wysłałyśmy do szpitala wniosek o wprowadzenie zmian i podjęcie działań, na który to mają czas 30 dni, by odpowiedzieć. Jesteśmy chętne się spotkać (także on-line), by przedstawić potrzeby kobiet, po których stronie jak zawsze jesteśmy i których głosem mówimy.

05.02.2021 r. – wniosek o wprowadzenie zmian i podjęcie działań

Ankiety zbierane przez Fundację Rodzić po Ludzku pozwalają na zauważanie nieprawidłowości i dokonywanie interwencji. Im więcej ankiet, tym lepszy obraz opieki okołoporodowej w Polsce – wypełnić ją można tutaj.