Podaruj nam 1,5%

KRS0000639450 1,5%

Rok 2023 za nami!

Opublikowano: 21 stycznia 2024

Na początku każdego stycznia na usta cisną nam się słowa: “Tyle się działo w ubiegłym roku! Był on naprawdę wyjątkowy!”

I to jest prawda, rozwijamy się, coraz więcej osób korzysta z naszego wsparcia, realizujemy nowe projekty, powiększamy grono sojuszników.

Spójrzcie na to, co działo się u nas w minionym roku.

A dokładniej:

✅ Zorganizowałyśmy 104 webinaria dla 5.618 osób.

✅ 86 kobietom zapewniłyśmy bezpłatne wsparcie prawne i psychologiczne.

✅ Uzyskałyśmy status OPP.

✅ Byłyśmy w Senacie! Wystąpiłyśmy z prelekcją na Konferencji “Polki w medycynie mówią jednym głosem” zorganizowanej przez Fundacja Polki w medycynie.

✅  Opublikowałyśmy 7 artykułów o prawach kobiet, m.in. o prawach przy cięciu cesarskim, prawach nastoletnich matek, prawach przy nacięciu krocza, prawie aborcyjnym.

✅ Mamy nową i piękną stronę internetową z interaktywną mapką z Sojuszniczkami, założyłyśmy kanał na YouTube, a od niedawna można nas też spotkać na TikToku.

✅ Przeszkoliłyśmy 34 położne rodzinne z psychologicznej opieki okołoporodowej, a jednym z efektów szkolenia była publikacja “Poradnik opieki psychologicznej dla położnej POZ”.

✅ Zorganizowałyśmy 104 webinaria dla 5.618 osób.

✅ Stworzyłyśmy raport na temat opieki okołoporodowej w woj. wielkopolskim.

✅ Przeprowadziłyśmy 2 kampanie społeczne.

✅ Byłyśmy w Biurze Rzecznika Praw Pacjenta, gdzie m.in. rozmawiałyśmy o kryzysie z dostępem kobiet do znieczulenia zewnątrzoponowego.

✅ Opracowałyśmy 8 ulotek o prawach (także w j. ukraińskim i rosyjskim), wydrukowałyśmy i rozdystrybuowałyśmy ich aż 32 tysiące m.in. do położnych rodzinnych w całej Polsce!

✅ Zaangażowałyśmy się też w działania innych – Stowarzyszenia Małyssak, Fundacji Rodzić po Ludzku i dołączyłyśmy do akcji “Kobiety na wybory”!

✅ Pozyskałyśmy do współpracy 6 nowych Sojuszniczek, tym samym nasza ekipa liczy ich już sobie 14! To nasze oczy i uszy w terenie!

✅ Świętowałyśmy 7 lat Matecznika! 🎂

✅ Powołałyśmy Koalicję dla dobrej opieki w połogu, do której zaprosiłyśmy Fundację Rodzić po Ludzku, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Położnych Rodzinnych, Fundację MatkoweLove i Fundację Medycyny Prenatalnej im. Ernesta Wójcickiego i wspólnie złożyłyśmy w Ministerstwie Zdrowia wniosek o zmiany w opiece nad kobietami.

🎉🎉🎉 Zostałyśmy Poznaniankami Roku 2023 i czujemy się tym zaszczycone i wzruszone.

Dołącz do naszej Watahy i wspieraj Kobiety razem z nami!

70zł

umożliwia nam monitoring jednego szpitala

180zł

zapewniasz 1 kobiecie godzinę porady psychologicznej

280zł

zapewnisz 1 kobiecie pomoc prawną w napisaniu skargi

Wpłacam
Dziękujemy za każdą pomoc!

Fundacja Matecznik

Numer konta: