Podaruj nam 1,5%

KRS0000639450 1,5%

Ludzie

ZARZĄD FUNDACJI

Jak TO wszystko się zaczęło?

Naszym paliwem była złość i niezgoda na to, czego doświadczają kobiety podczas porodu. Bo, podobnie jak Ina May Gaskin, jedna z największych ekspertek położnictwa na świecie, uważamy, że “jeśli kobieta nie wygląda jak bogini rodząca, ktoś źle ją traktuje”.

I z tej złości i z przekonania, że każda kobieta zasługuje na to, by rodzić jak bogini, założyłyśmy fundację 😉

Alicja Nowaczyk – Prezeska Zarządu Fundacji Matecznik.

Skąd się wzięłam?

Studiowałam ekonomię, pracowałam 5 lat w międzynarodowej korporacji, by po pierwszym porodzie skończyć kurs na doulę. Okazało się, że bardziej niż analiza finansowa bliskie są mi tematy związane z ciążą i całym okresem okołoporodowym.

Co robię w Fundacji Matecznik?

Jestem panią od Excela – pilnuję budżetów, harmonogramów oraz sprawozdań. Prowadzę webinaria dla przyszłych rodziców oraz sojuszniczek. Kontroluję przestrzegania prawa na wielkopolskich oddziałach porodowych – piszę interwencje, wnioski i prośby o wyjaśnienia.

Po co to robię?

Leży mi na sercu temat przestrzegania prawa na oddziałach porodowych i położniczych oraz zwiększanie świadomości prawnej kobiet spodziewających się dziecka. Chcę, by poród był sytuacją, gdzie kobieta traktowana jest podmiotowo, nie boi się zadawać pytań, a życzliwy personel udziela wszystkich informacji, pyta o zgodę na każdą interwencję.

A co poza pracą w Fundacji?

Jestem mamą trójki dzieciaków 🙂 Możecie mnie znaleźć na ściance wspinaczkowej, w skałkach lub na macie. A czasami kładę się w hamaku i czytam.

Anna Furmaniuk – Wiceprezeska Zarządu Fundacji.

Skąd się wzięłam?

Jestem nieuleczalną społeczniczką z dyplomem magistra socjologii po UAM. Przygodę z pracą społeczną zaczynałam jako wolontariuszka organizacji pozarządowych wspierających osoby niepełnosprawne. Ale najważniejszą areną moich działań społecznych stały się ciąża, poród i macierzyństwo.

Co robię w Fundacji Matecznik?

Najlepiej czuję się w wymyślaniu tego, co będziemy w Fundacji robić i w jakim kierunku płynąć. Lubię skakać na głęboką wodę, stawiać sobie wyzwania i brać się za nowe rzeczy, bo kto stoi w miejscu, ten się cofa. Prowadzę część webinariów i szkoleń i reprezentuję fundację na zewnątrz, bo wierzę w siłę sieciowania, sojuszy i koalicji.

Po co to robię?

Uważam, że  w matkach drzemie ogromna siła. Budzenie jej w kobietach daje mi największą satysfakcję. Uczę je ich praw, żeby dodać im pewności siebie. Chciałabym, aby dla każdej kobiety poród stał się kiedyś źródłem mocy. Zasługuje na to każda kobieta i każde dziecko.

A co poza pracą w Fundacji?

Najlepiej czuję się na górskich szlakach – w wolnym czasie albo jestem na jakieś wyprawie, albo właśnie jakąś planuję 🙂

ZESPÓŁ

Poznaj nasz Zespół. Najlepszy. Jedyny. Niepowtarzalny 🙂 Grupa zaangażowanych ludzi z pasją, którą los (lub przeznaczenie?) postawiło na naszej matecznikowej drodze.

Olga Vitoš – jestem doulą na Śląsku i w Czechach, Strażniczką Rodzić po Ludzku,  instruktorką hipnoporodu, jedną z inicjatorek akcji #MaluchyNaBrzuchy i fascynatką rebozo. Zawodowo zajmuję się copywritingiem, zarządzaniem mediami społecznościowymi oraz ogarnianiem WordPressa. Potrafię tłumaczyć język czeski, i węgierski. W wolnych chwilach zajmuję się tworzeniem akwarelowych ilustracji.

W fundacji Matecznik odpowiadam za komunikację w mediach społecznościowych – prowadzę profil na Fb i Instragramie, tworzę grafiki, posty i reklamy. Wiem, co to jest tajemnicze SEO, wiem co zwiększa zasięgi “w socjalach” i jak się tworzy napisy do filmów. Robię podcasty, LIVE’y, a czasem prowadzę zajęcia.

Więcej o mnie poczytasz na mojej stronie www oraz fan page’u.

Agata Dawidowska – Dd 2011 roku jako radczyni prawna prowadzę własną kancelarię prawną w Poznaniu. Zawodowo obejmuję opieką prawną zarówno większe przedsiębiorstwa, jak i klientów indywidualnych.

Z zamiłowania jestem aktywistką. Od 2016 roku działam z Fundacją Matecznik, gdzie współpracuję przy projekcie “Mamy Głos”, w ramach którego udzielam porad prawnych dla rodziców w okresie okołoporodowym, prowadzę warsztaty z zakresu prawa pracy dla rodziców, pomagam sporządzać skargi związane z brakiem poszanowania praw pacjentów oraz z przemocą położniczą. W 2018 roku oddałam 10 litrów mleka do Banku Mleka Kobiecego w Poznaniu. Od 2018 jestem administratorką, a od 2020 współtworzę dużą rodzicielską grupę wsparcia. W 2021 roku zostałam wyróżniona w 21. edycji konkursu Poznański Wolontariusz Roku w kategorii Wolontariat Indywidualny. Wreszcie od 2021 roku prowadzę bloga Prawa Małego Człowieka oraz strony na FB i IG, gdzie dzielę się swoimi refleksami na temat praw dziecka. Kontakt do mnie znajdziesz tutaj.

Lech Furmaniuk – jestem fizjoterapeutą z ponad 20-letnią praktyką  prowadzeniu zajęć terapeutycznych dla dzieci i dorosłych z deficytem neurologicznym. Uczestniczyłem w wielu certyfikowanych kursach oraz szkoleniach zawodowych, min. z metody PNF, Integracji Sensorycznej, Integracji Bilateralnej oraz Weroniki Sherborne.

Z Fundacją współpracuję jako prowadzący zajęcia z rozwoju noworodka w projekcie Czekamy na Gzuba.

Strona internetowa i kontakt ze mną – tutaj.

Anna Gabryniewska-Nowak – Jestem położną środowiskowo-rodzinną. Studia magisterskie na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu ukończyłam w 2011 roku. Od lat jestem związana z zawodem. Doświadczenie zdobyłam pracując zarówno w sektorze prywatnym oraz świadcząc usługi dla NFZ. Jestem w trakcie specjalizacji ginekologiczno-położniczej oraz studiów logopedycznych. Ukończyłam studia podyplomowe z zarządzania w opiece zdrowotnej na Uniwersytecie Ekonomicznym. Aby przekazywać pacjentom aktualną i rzetelną wiedzę medyczną każdego roku uczestniczę w licznych kursach, szkoleniach i konferencjach. Jestem certyfikowaną doradczynią chustonoszenia ClauWi. W swojej pracy zajmuję się kobietą w każdym okresie jej życia, a także noworodkiem i niemowlakiem. Prowadzę edukacje przedporodowe przygotowując przyszłych rodziców do nowej roli. Wspieram kobiety w okresie laktacji, wspieram je w początkach macierzyństwa.

Z Fundacją Matecznik współpracuję jako prowadząca zajęcia w projekcie Czekamy na Gzuba. Wiele moich pacjentek to właśnie uczestniczki matecznikowych zajęć 🙂 Więcej o mnie dowiesz się tutaj.

Justyna Magiełda-Stola – jestem rezydentką Ginekologii i Położnictwa GPSK w Poznaniu gdzie zdobywam doświadczenie między innymi na Oddziale Porodowym i Izbie Przyjęć, obecnie w trakcie drugiego już urlopu macierzyńskiego.

Z fundacją Matecznik współpracuję przy projekcie “Czekamy na Gzuba” , gdzie prowadzę zajęcia “Cięcie cesarskie bez tajemnic”.

Ewa Masełkowska – jestem Międzynarodową Dyplomowaną Konsultantką Laktacyjną IBCLC,  a także absolwentką Wydziału Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu – Specjalistą Zdrowia Publicznego w specjalizacji Promocja Zdrowia, co daje mi bardzo holistyczne wykształcenie i podejście do mojej pracy. Obecnie poszerzam swoje umiejętności i kompetencje zawodowe o NBO (Newborn Behavior Observation), aby jeszcze skuteczniej pomagać rodzicom w rozpoznawaniu potrzeb i zachowań swoich nowo narodzonych dzieci.

Od 2008 roku prowadzę Poradnię Laktacyjną „Mleczna droga”. Przygotowuję kobiety w ciąży do dobrego startu w karmienie piersią, ale przede wszystkim na konsultacjach w gabinecie i na wizytach domowych  wspieram świeżo upieczone mamy w rozwiązywaniu trudności związanych z karmieniem piersią i wszelkimi problemami laktacyjnymi.

Inną, ale bardzo ważną i ciekawą częścią mojej działalności jest edukacja w tematach laktacyjnych i okołoporodowych realizowana na konferencjach, warsztatach i różnego rodzaju eventach.

Stąd też moja wieloletnia już współpraca z Fundacją Matecznik w dwóch projektach. Prowadzę zajęcia Rodzice i dziecko na mlecznej drodze w projekcie Czekamy na Gzuba oraz zajęcia o prawach kobiet karmiących do wsparcia, odpowiedniego traktowania i wiedzy na temat regulacji prawnych, które sprzyjają karmieniu naturalnemu w projekcie Mamy Głos.

Znajdziesz mnie również na FB i Instagramie

Paulina Skonieczna-Masternak – jestem adwokatem, doradcą restrukturyzacyjnym i mediatorem. Prowadzę kancelarię adwokacką w Poznaniu, obsługuję osoby fizyczne i przedsiębiorców. Posiadam duże doświadczenie w prowadzeniu spraw z zakresu prawa cywilnego, w tym rodzinnego oraz karnego – przed sądami w całym kraju. Na swoim koncie mam także licznie przeprowadzone mediacje, w szczególności w zakresie uregulowania sytuacji prawnej dzieci. Reprezentuję dłużników w sprawach o ogłoszenie upadłości, a także prowadzę sprawy po ogłoszeniu upadłości jako syndyk. Współpracuję m.in. ze stowarzyszeniem wspierającym osoby niepełnosprawne.

Z Fundacją Matecznik współpracuję w ramach wsparcia prawnego z zakresu prawa rodzinnego.

Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie internetowej.

Ewelina Stasińska – jestem położną, z doświadczeniem w pracy w szpitalu GPSK UM przy ul. Polnej w Poznaniu oraz w przyjmowaniu porodów na wolontariacie w Afryce. Obecnie pracuję na oddziale porodowym w Szpitalu Powiatowym w Śremie. jestem pasjonatką naturalnego porodu i macierzyństwa.

W Fundacji Matecznik prowadzę zajęcia w projekcie Czekamy na Gzuba (Poród krok po kroku oraz Z nacięciem czy bez).

ZESPÓŁ PSYCHOLOŻEK

Zuzanna Filipowska – jestem psychoterapeutką w procesie szkolenia, gestaltystką i socjolożką. Wspieram i towarzyszę osobom w ich przeżywaniu świata, prowadząc konsultacje indywidualne, grupy rozwojowe i grupy wsparcia. Najważniejsze w pracy z drugim człowiekiem jest dla mnie budowanie wzmacniającej relacji i kontaktu. Pracuję z młodzieżą i osobami dorosłymi w nurcie humanistyczno-egzystencjalnym Gestalt.
Pracuję zgodnie z Kodeksem Etyki Zawodowej Europejskiego Stowarzyszenia Terapii Gestalt, a swoją pracę psychoterapeutyczną poddaję regularnej superwizji. Stale dbam o rozwój zawodowy i osobisty uczestnicząc w różnego typu szkoleniach, warsztatach i grupach rozwojowych, a także uczestnicząc w psychoterapii własnej.

Więcej o Zuzannie – tutaj.

Anna Karczewska  – jestem psychotraumatolożką i psychoterapeutką w trakcie szkolenia klinicznego w Wielkopolskiej Szkole Psychoterapii Gestalt. Jestem również współzałożycielką Pracowni Rozwoju „Kształt”, w ramach której prowadzę warsztaty rozwojowe, grupy rozwojowe i wsparcia oraz realizuję programy wsparcia dla instytucji i organizacji. W ramach prywatnej praktyki prowadzę terapię indywidualną w nurcie Gestalt.

Po więcej o mnie zapraszam na moją stronę internetową.

Zuzanna Mańko – jestem psycholożką i psychoterapeutką psychodynamiczną w trakcie szkolenia w KCP, ale również socjoterapeutką i terapeutką środowiskową dzieci i młodzieży. Na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu ukończyłam psychologię oraz podyplomowe studia z seksuologii klinicznej. Doświadczenie zdobywałam w Szpitalu HCP, Środowiskowym Centrum Zdrowia Psychicznego Poznań-Północ oraz w projekcie “Sprawa na Tak”. Na co dzień pracuję w poradni Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży oraz w prywatnym gabinecie, gdzie spotykam się z dorosłymi oraz młodzieżą od 11 roku życia. Pracuję pod regularną superwizją oraz przestrzegam kodeksu etyki zawodowej.

Okołoporodowa opieka psychologiczna jest szczególnie bliska mojemu sercu. Starania o dziecko, ciąża, poród, połóg oraz pierwsze lata macierzyństwa to szczególny moment w życiu każdej kobiety, który wiąże się z nowymi emocjami, doświadczeniami, na które często nie można się przygotować. Zaopiekowanie się nimi jest ważne i potrzebne dla samej kobiety, ale może mieć również pozytywny wpływ na jakość kształtowanej się relacji z dzieckiem.

Ilona Michalska – jestem absolwentką studiów magisterskich na kierunku psychologia, specjalność psychologia kliniczna człowieka dorosłego, na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Ponadto, ukończyłam 4-letnie szkolenie z zakresu psychoterapii – Szkoła Psychoterapii Psychodynamicznej oraz liczne kursy i szkolenia.

Posiadam ponad 10- letni staż pracy. Mam szerokie doświadczenie zawodowe- zdobywałam je pracując między innymi w placówkach medycznych, ośrodku pomocy rodzinie oraz w placówkach oświatowych.

Oferuję profesjonalną pomoc psychologiczną. Jest ona skierowana do dzieci i osób dorosłych. Specjalizuję się w psychologicznej pomocy okołoporodowej, skierowanej do kobiet w ciąży i po porodzie. Udzielam konsultacji, wsparcia psychologicznego oraz psychoterapii indywidualnej. Zajmuje się diagnozą psychologiczną dzieci.

Bożena Siminiak – z wyksztalcenia i zamiłowania jestem psycholożką i psychoterapeutką systemową w trakcie szkolenia na WTTS w Poznaniu. Swoją pracę psychoterapeutyczną poddaję regularnej superrewizji. Ukończyłam szkolenie “Dyżur psychologiczny- opieka psychologiczna w okresie okołoporodowym‘’.

W pracy pomocna jest mi również wiedza z zakresu dietetyki i doradztwa żywieniowego – skończyłam studia podyplomowe z tej dziedziny na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Uczestniczę w licznych szkolenia i warsztatach, nieustannie podnosząc swoje kompetencje.

Rok 2020, pandemia, czas ogromnego lęku i niepewności, a co za tym idzie wszechmocna chęć niesienia pomocy i post na stronie fundacji Matecznik: mile widziane wsparcie psychologiczne dla kobiet w okresie okołoporodowym. Bez chwili wahania zgłosiłam swoją gotowość w zakresie pomocy psychologicznej i tak weszłam w fascynujący, intrygujący, aczkolwiek bardzo wymagający świat przeżyć „kobiety w ciąży”. Krainę pełną pytań, lęków, miłości i nadziei. Świat, w którym czasem wystarczy empatyczna obecność i uzyskanie przestrzeni do usłyszenia własnego głosu, a zdarza się, że trzeba zatrzymać się na dłużej, spotkać się również po urodzeniu dziecka.
Towarzyszenie kobietom w procesie transformacji ich życia: ich ról, uczuć, oczekiwań jest dla mnie wielkim zaszczytem i zadaniem, do którego podchodzę w postawie całkowitej akceptacji, delikatności i empatii, starając się budować wzmacniającą relację terapeutyczną.

Julia Piotrowska-Haładuda – jestem psycholożką oraz psychotraumatolożką. Ukończyłam dwuletnie szkolenie w WSPG „Pomoc psychologiczna Gestalt w praktyce zawodowej”, obecnie kontynuuję proces rozwoju zawodowego w WIP w Poznaniu uczestnicząc w Całościowym Kursie Psychoterapeutycznym. Regularnie uczestniczę także w dodatkowych w kursach oraz szkoleniach poszerzając swoje kompetencje zawodowe. Pracuję pod regularną superwizją oraz dokładam wszelkich starań by niesiona pomoc spełniała wszelkie wymogi etyczne oraz zawodowe. Jestem także współzałożycielką Pracowni Rozwoju Osobistego „Kształt” w ramach której prowadzę i współprowadzę zarówno spotkania indywidualne, warsztaty i grupy rozwojowe, jak i wspieram firmy i instytucje w szeroko pojętym rozwoju.
Od kilku lat prowadzę także wsparcie psychologiczne dla kobiet oraz ich rodzin doświadczających trudności prokreacyjnych i okołoporodowych m.in. w Fundacji Matecznik. Tematyka ta jest mi szczególnie bliska, dlatego też z radością angażuję się w różne projekty z nią związane.

Anna Stolaś – jestem psycholożką z wykształcenia, zamiłowania i doświadczenia. Jestem także edukatorką seksualną oraz położną. Na co dzień pracuję w Ginekologiczno-Położniczym Szpitalu Klinicznym UM w Poznaniu, gdzie prowadzę interwencje w kryzysie i wsparcie w sytuacjach kryzysów okołoporodowych, takich jak strata ciąży, rozpoznanie nieprawidłowego rozwoju płodu/noworodka, ciąży powikłanej, terminacji ciąży, porodu przedwczesnego. Spotykam się z mamami również na oddziale położniczym, kiedy intensywne emocje we wczesnym połogu wydają się być trudne do zniesienia. W Klinice Neonatologii prowadzę projekt wspierania bliskości rodziców i dzieci hospitalizowanych w oddziale intensywnej terapii neonatologicznej, który jest częścią mojej pracy naukowej. Prowadzę warsztaty dla rodziców i pedagogów. Jestem też autorką bloga “Okołoporodowa opieka psychologiczna”, na którym dzielę się swoimi refleksjami na temat wyzwań porodu i macierzyństwa.

Dołącz do naszej Watahy i wspieraj Kobiety razem z nami!

70zł

umożliwia nam monitoring jednego szpitala

180zł

zapewniasz 1 kobiecie godzinę porady psychologicznej

280zł

zapewnisz 1 kobiecie pomoc prawną w napisaniu skargi

Wpłacam
Dziękujemy za każdą pomoc!

Fundacja Matecznik

Numer konta: