Mamy prawo do wsparcia

W roku 2021 zrealizowałyśmy projekt Mamy Prawo do Wsparcia dedykowany kobietom w ciąży lub matkom dzieci do 1 r.ż., u których dzieci zdiagnozowano ciężką chorobę.

Istotą zadania były:

1. Indywidualne konsultacje psychologiczne oraz prawne – nasze psycholożki oraz radczyni prawna udzieliły łącznie 62 godzin indywidualnych konsultacji (on-line lub stacjonarnie), podczas których wsparły 5 kobiet w bardzo trudnej sytuacji okołoporodowej (poród chorego dziecka, strata chorego dziecka w ciąży).
  2. Opracowanie i wydruk poradnika dla rodziców spodziewających się chorego dziecka pt. „Gdy na macierzyństwo pada cień”.

PORADNIK

Publikacją możecie ściągnąć w formie pdf (drugi kafelek to wersja dla osób niedowidzących lub niewidomych). Poradnik jest też dostępny w wydrukowanej wersji, znajdziecie go m.in. w poznańskich oddziałach MOPRu, Poznańskim Centrum Świadczeń oraz w Centrum Inicjatyw Rodzinnych.

NASI EKSPERCI

Agata Dawidowska – radczyni prawna, więcej – w zakładce Nasz zespół.

Joanna Piotrowska-Haładuda – psycholożka, więcej – w zakładce Nasz zespół.

REGULAMIN PROJEKTU

Każda osoba zgłaszająca się do projektu, zobowiązana była do zapoznania się z Regulaminem.

MEDIA O PROJEKCIE

Informacja o projekcie znalazła się na stronie internetowej Urzędu Miasta i była szeroko komentowana w mediach, m.in przez:

Tutaj można obejrzeć relację ze spotkania inaugurującego projekt, które odbyło się on-line w dniu 6 kwietnia 2021 r. i było streamingowane na fanpegu’u Fundacji.

PARTNERZY PROJEKTU

Sfinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania.