O PROJEKCIE
Projekt „Od zdrowego niemowlaka do zdrowego Poznaniaka” zakładał zwiększenie wiedzy na temat zdrowego odżywania się oraz zapobieganiu zaburzeniom odżywania wśród przyszłych rodziców oraz rodziców małych dzieci. W ramach projektu w okresie kwiecień – sierpień 2018 r. odbyło się 10 warsztatów dotyczących budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, przekazujący wiedzę na temat korzyści z tego płynących, promujący karmienie piersią oraz świadome podejście do żywienia. Tematy spotkań:
- ŁYŻECZKA W RUCH, czyli rozszerzanie diety niemowląt. Odpowiedni moment na wprowadzanie pokarmów stałych, dobre produkty oraz posiłki na start, alergeny, zdrowe słodycze, produkty, których zdecydowanie należy unikać. [br] Zajęcia dla rodziców z dziećmi.
- BABY LED WEANING – omówienie sposobu rozszerzania diety niemowlęcia znanego jako BLW (które polega m.in. na ominięciu etapu podawania papek i podawaniu od razu całych części owoców i warzyw). Założenia teoretyczne, praktyczne wskazówki, zalety metody i ewentualne trudności z nią związane.[br] Zajęcia dla rodziców z dziećmi.
- JUŻ NIE NIEMOWLĘ – I CO DALEJ, czyli dieta dziecka po 1 roku życia. Potrzeby żywieniowe małego dziecka, długie karmienie piersią, jak komponować jadłospis, jakich błędów unikać. Jak postępować w przypadku nadmiaru niedoboru masy ciała. [br] Zajęcia dla rodziców, możliwa obecność dzieci.
- NIEJADKI – JAK UGRYŹĆ TEMAT? Spotkanie poświęcone tematowi trudności w odżywianiu, m.in. neofobii i jedzeniu wybiórczemu. Kiedy zacząć się martwić o dziecko, jakie kroki podjąć? [br] Zajęcia dla rodziców, z racji tematyki spotkanie przeznaczone jedynie dla dorosłych, bez dzieci.
- CZYM SKORUPKA ZA MŁODU, czyli dieta kobiety w ciąży oraz matki karmiącej. Rola karmienia piersią w zapobieganiu chorobom u dzieci, skład mleka kobiecego. Na co zwrócić uwagę w odżywianiu w tym czasie, czego unikać.[br] Zajęcia dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
UCZESTNICY O PROJEKCIE
W warsztatach łącznie wzięło udział 87 uczestników, głównie rodziców małych dzieci. Chwalili oni spotkania oraz zdobytą wiedzę. W ankietach ewaluacyjnych pisali m.in:
- “spotkanie usystematyzowało moja wiedzę”
- “przydatne były zwłaszcza informacje o wielkości i ilości porcji jedzenia, o witaminach i priobotykach”
- “był czas na odpowiedzi na nurtujące mnie pytania”
- “podobało mi się wszystko :)”
- “bardzo ciekawa była demonstracja formy podawania posiłków i pokaz krojenia :)”
- “spotkanie otworzyło mi oczy!”
- “wiem już, dlaczego moje dziecko nie chce próbować nowych pokarmów”
- “fajnie, że miasto dofinansowuje takie projekty!”
KADRA
Ekspertem prowadzącym wszystkie spotkania była Krystyna Fiedler – jest dietetykiem z zamiłowania i wykształcenia, technologiem żywności. Miłośniczka zdrowej kuchni i eksperymentów kulinarnych. Pasjonatka żywienia najmłodszych. Jako dietetyk konsultuje zarówno dorosłych, jak i dzieci. Temat diety najmłodszych zna od podszewki: ma 6- letnią córeczkę i 3-letniego synka. Macierzyństwo jest spełnieniem jej marzeń.
Uczestniczka licznych kursów, konferencji oraz szkoleń, m.in.:
- „Zanim będzie za późno… Rola racjonalnej diety i aktywności fizycznej w prewencji chorób cywilizacyjnych okiem dietetyka”;
- „Interpretacja badań laboratoryjnych i metodologia pomiarów masy ciała dzieci z nadwagą i otyłością”;
- „Top dietary trends czyli aktualne trendy żywieniowe w alergiach pokarmowych”;
- „Karmienie piersią, żywienie dzieci, kobiet podczas laktacji, metoda BLW”;
- „Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa – potencjalne przyczyny chorób przewlekłych i cywilizacyjnych”.
REGULAMIN PROJEKTU
Uczestnicy projektu zobowiązani byli do zapoznania się z Regulaminem, który informuje jednocześnie o przetwarzaniu danych osobowych uczestników.
Projekt dofinansowany z budżetu Miasta Poznania.