Konieczność posiadania wyniku testu PCR u osoby towarzyszącej przy porodzie – Średzki Szpital w Środzie Wlkp.

Kolejny szpital przywraca porody rodzinne z takimi obwarowaniami, które praktycznie uniemożliwiają obecność osób bliskich.

Tym razem podjęłyśmy interwencję w Szpitalu Średzkim Serca Jezusowego, zwracając uwagę na to, że obostrzenie takie:

• jest niezgodne z najnowszymi zaleceniami Krajowych Konsultantów z dnia 22 maja;
  • stanowi istotną barierą dla rodzin mniej zamożnych – jest to dyskryminacje ekonomiczna, wykluczenie tych rodzin z możliwości korzystania ze swoich praw;
  • nosi znamiona nierównego traktowania, gdyż od pozostałych osób uczestniczących w porodzie nie wymaga się takiego testu;
  • daje pozór bezpieczeństwa, gdyż ekspozycja na koronawirusa może nieświadomie nastąpić w każdym momencie – podstawową powinno być więc powszechne stosowanie środków ochrony osobistej.

Prośbę o interwencję wysłałyśmy do:

Poinformowałyśmy również sam szpital o podjętych działaniach.

Kilka dni przed pismami w sprawie Środy Wlkp., w bardzo podobnej kwestii uzyskaliśmy sukces podczas interwencji w Szpitalu Wojewódzkim w Koninie. Liczymy na współpracę i wsparcie i tym razem!

02.06.2020 r. – Nasze pismo do Rzecznika Praw Pacjenta wraz z załącznikiem

03.06.2020 r. – Odpowiedź Rzecznika Praw Obywatelskich

08.06.2020 r. – odpowiedź Urzędu Marszałkowskiego (brak podjęcia interwencji)

15.07.2020 r. – odpowiedź Rzecznika Praw Pacjenta

Konieczność posiadania płatnego testu przez osobę bliską została zniesiona. W kolejnych tygodniach pojawiły się oficjalne stanowiska Ministerstwa Zdrowia oraz Rzecznika Praw Pacjenta, które wskazują, że udział w porodzie osoby towarzyszącej nie powinien być uzależniony od wyniku testu, a żądanie wykonania płatnego testu jest zbiorowym naruszaniem praw pacjenta.