Podaruj nam 1,5%

KRS0000639450 1,5%

Kolejna prośba o wyjaśnienie procedur przy porodzie kobiety zakażonej lub z podejrzeniem zakażenia COVID-19 – GPSK UM przy ul. Polnej w Poznaniu

W czasie epidemii koronawirusa w województwie wielkopolskim wyznaczono szpital dedykowany kobietom ciężarnym i rodzącym, które są zakażone lub podejrzane o zakażenie koronawirusem – jest to Ginekologiczno-Położniczy Szpital Kliniczny przy ul. Polnej w Poznaniu.

Przez wiele miesięcy kobiety zakażone lub z podejrzeniem koronawirusa były separowane od nowo narodzonych dzieci, do czasu otrzymania negatywnego wyniku badania na obecność wirusa.

Pod koniec sierpnia 2020 r. pojawiły się nowe zalecenia Polskiego Towarzystwa Neonatologicznego, zgodnie z którymi chora matka może po porodzie kangurować dziecko oraz karmić je piersią. Został położony nacisk na nieseparowanie dzieci od matek oraz karmienie naturalne.

4 września zadałyśmy pytanie do szpitala z prośbą o podanie procedur postępowania z chorymi lub podejrzanymi o zakażenie kobietami oraz o podanie reguł odwiedzania hospitalizowanych noworodków.

04.09.2020 r. – nasze pismo do szpitala

18.09.2020 r. – odpowiedź szpitala  Dyrekcja placówki wysłała nam godziny odwiedzin hospitalizowanych noworodków (matka ma prawo do jednej 50 minutowej wizyty dziennie). Jednocześnie, nie otrzymałyśmy odpowiedzi, jak traktowane są kobiety z podejrzeniem lub z potwierdzonym zakażeniem. Dostałyśmy odpowiedź, że trwają prace nad nowymi procedurami postępowania w związku z nowymi wytycznymi. Domniemamy więc, że obowiązuje nadal rutynowa separacji dziecka od matki – zgodnie z pismem, które otrzymałyśmy 12 maja 2020 r.

14.10.2020 r. – nasze pismo do szpitala z kolejną prośbą o podanie procedur

13.11.2020 r.  – odpowiedź szpitala  Z pisma wynika, że:

• kobiety zakażone lub podejrzane mogą rodzić siłami natury;
  • mogą także kangurować oraz karmić piersią, ale uzależnione jest to od decyzji matki, lekarza oraz sytuacji na oddziale;
  • ewentualna separacja dziecka od matki zależy od decyzji lekarza, po ocenie stanu klinicznego matki i noworodka.

Brakuje nam szczegółów w odpowiedzi. A jakich przypadkach najczęściej dziecko jest separowane? Czy jeżeli kobieta jest “tylko” podejrzana i czeka na wynik testu, to też następuje separacja? Co to oznacza, że kangurowanie noworodka i karmienie piersią zależy od “sytuacji na oddziale”.

Cieszymy się, że w teorii zarówno porody naturalne, jak i karmienie naturalne jest możliwe, nawet w tak trudnych sytuacjach jak zakażenia koronawirusem. Mamy też nadzieję, że w praktyce również.

Dołącz do naszej Watahy i wspieraj Kobiety razem z nami!

70zł

umożliwia nam monitoring jednego szpitala

180zł

zapewniasz 1 kobiecie godzinę porady psychologicznej

280zł

zapewnisz 1 kobiecie pomoc prawną w napisaniu skargi

Wpłacam
Dziękujemy za każdą pomoc!

Fundacja Matecznik

Numer konta: