Zespół

ZARZĄD

ALICJA NOWACZYK – Prezeska Zarządu Fundacji Matecznik.

Jestem Doulą, Strażniczką Rodzić po Ludzku, członkinią Stowarzyszenia Doula w Polsce. Z wykształcenia jestem ekonomistką i po studiach spędziłam pięć cennych i bardzo pracowitych lat w międzynarodowej korporacji. Okres pierwszej ciąży, porodu i pierwsze miesiące spędzone z synkiem w domu utwierdziły mnie jednak w przekonaniu, że do korporacji nie chcę wracać. Im więcej czytałam o porodach, tym bardziej chciałam w jakikolwiek sposób się tym zajmować.

Stąd narodził się pomysł na szkolenie na doulę, następnie kolejne – organizowane m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku. Obecnie, prowadzę zajęcia dla przyszłych i obecnych rodziców i towarzyszę przy porodach. Więcej na temat mojej pracy jako douli dowiecie się na mojej stronie www.

Leży mi na sercu temat przestrzegania prawa na oddziałach porodowych i położniczych oraz zwiększanie świadomości prawnej kobiet spodziewających się dziecka. Chcę, by poród był sytuacją, gdzie kobieta traktowana jest podmiotowo, nie boi się zadawać pytań, a życzliwy personel udziela wszystkich informacji, pyta o zgodę na każdą interwencję…. Dlatego, poza pracą z przyszłymi rodzicami, podejmujemy jako Fundacja interwencje w szpitalach, piszemy wnioski i prośby o wyjaśnienia.

Prywatnie jestem potrójną mamą, która za każdym razem chciała urodzić w w domu, ale statystyka ze mnie zadrwiła i udało się raz 🙂 Wierzę, że tak różne własne doświadczenia porodowe pomagają mi pracować z kobietami i przygotowywać je do porodu. Uwielbiam czytać książki, piec chleb, bujać się w hamaku a także sprzątać (!) mój ukochany dom 🙂 Wolne chwile spędzam na macie, torze do pływania lub ściance wspinaczkowej.

ANNA FURMANIUK – Wiceprezeska Zarządu Fundacji.

Już na studiach (socjologia z pracą socjalną) poczułam, że chciałabym działać społecznie. Z grupą poznańskich pionierek w chustonoszeniu dzieci, w 2010 r. założyłam Stowarzyszenie „Poznań w chuście”, a wkrótce potem wymyśliłam pierwszą w Poznaniu „bliskościową” szkołę rodzenia (dawniej Gaja, obecnie funkcjonującą jako szkoła rodzenia w Mateczniku). W 2016 r. wspólnie z 8 doradczyniami noszenia z całej Polski założyłam ogólnopolską, branżową, organizację Stowarzyszenie Edukatorów i Doradców Noszenia SEDNO. Także w 2016 r. razem z Alicją Nowaczyk podjęłyśmy decyzję o powołaniu Fundacji Matecznik.

Jestem Strażniczką Rodzić po Ludzku, instruktorką szkoły rodzenia i masażu shantala, uczestniczką wielu szkoleń, kursów i konferencji organizowanych min. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie Dobrze Urodzeni.  Byłam jedną z pierwszych dyplomowanych doradczyń noszenia w Polsce – już od 2010 r. wspierałam rodziców w ich pierwszych krokach z chustą. Choć moja przygoda jako doradczyni noszenia zakończyła się, głęboko wierzę, że naturalny poród i rodzicielstwo bliskości to solidny fundament, by osiągnąć harmonię w życiu rodzinnym.

Obecnie najbliższe są mi prawa kobiet w porodzie i to im poświęcam całą swoją uwagę i energię. Kobieta, która rodzi dziecko, jest w tym niezwykłym momencie swojego życia zupełnie bezbronna. Całą siłę, którą posiada, powinna kierować do wewnątrz, by pomóc swojemu dziecku przyjść na świat. Dlatego musi być otoczona największą uwagą, troską i szacunkiem, po to, by nie marnowała tej siły na zbędne rozmowy, dyskusje o prawach i walkę o godność. Chciałabym, aby dla każdej Kobiety poród stał się kiedyś źródłem mocy, tak samo jak źródłem mocy były dla mnie moje 3 porody. Dlatego razem z Alicją Nowaczyk realizujemy Projekt MAMY PRAWA!, wierząc w to, że świadoma swoich praw kobieta i jej partner mają większą szansę na dobry poród.

Prywatnie jestem mamą trzech Córek. Najmłodsza z nich urodziła się w domu. Przyjemność sprawiają mi proste rzeczy – praca w ogródku, chwila z książką, jazda na rowerze. Kocham góry i najszczęśliwsza jestem w Karkonoszach 🙂

NASZ ZESPÓŁ

Agata Dawidowska – radczyni prawna, doradza zarówno, przedsiębiorcom jak i osobom fizycznym. Jej praktyka obejmuje kompleksową obsługą spółek oraz przedsiębiorstw w zakresie prawa handlowego, cywilnego, administracyjnego oraz prawa pracy. Pomaga również w rozwiązywaniu problemów prawnych, które dotykają klientów indywidualnych. Posiada bogate doświadczenie procesowe zarówno przed sądami cywilnymi, jak i administracyjnymi. Angażuje się społecznie, m.in. udzielając bezpłatnych porad prawnych we współpracy z Urzędem Miasta Poznania.

Z Fundacją współpracuje przy projekcie Mamy Prawa jako prowadząca warsztaty/webinary Mamy Prawa oraz autorka artykułów, udziela także porad prawnych kobietom w okresie okołoporodowym oraz ich partnerom.

Więcej o Agacie oraz kontakt do niej znajdziecie tutaj.

Zuzanna Filipowska – jestem psychoterapeutką w procesie szkolenia, gestaltystką i socjolożką. Wspieram i towarzyszę osobom w ich przeżywaniu świata, prowadząc konsultacje indywidualne, grupy rozwojowe i grupy wsparcia. Najważniejsze w pracy z drugim człowiekiem jest dla mnie budowanie wzmacniającej relacji i kontaktu. Pracuję z młodzieżą i osobami dorosłymi w nurcie humanistyczno-egzystencjalnym Gestalt.
Pracuję zgodnie z Kodeksem Etyki Zawodowej Europejskiego Stowarzyszenia Terapii Gestalt, a swoją pracę psychoterapeutyczną poddaję regularnej superwizji. Stale dbam o rozwój zawodowy i osobisty uczestnicząc w różnego typu szkoleniach, warsztatach i grupach rozwojowych, a także uczestnicząc w psychoterapii własnej.

Doświadczenie zawodowe w obszarze psychoterapii, wsparcia psychologicznego, psychoedukacji i grup terapeutycznych zdobywam m.in. na obozach rozwojowych dla dzieci i młodzieży organizowanych przez Centrum Counsellingu Gestalt, w Poradnii Pedagogiczno-Psychologicznej w Koronowie (filia Bydgoszcz), w Centrum Zdrowia Araszkiewicz w Bydgoszczy (oddział Dzienny Terapii Uzależnień), w Fundacji Otwarte Idee (projekt Telefon Pogadania) oraz w Fundacji Matecznik.

Więcej o Zuzannie – tutaj.

Lech Furmaniuk – fizjoterapeuta z  prawie 20-letnią praktyką  prowadzeniu zajęć terapeutycznych dla dzieci i dorosłych z deficytem neurologicznym. Uczestnik wielu certyfikowanych kursów oraz szkoleń zawodowych, min. z metody PNF, Integracji Sensorycznej, Integracji Bilateralnej oraz Weroniki Sherborne.

Z Fundacją współpracuje jako prowadzący zajęcia z rozwoju noworodka w projekcie Czekamy na Gzuba.

Strona www i kontakt z doktorem: tutaj.

Anna Gabryniewska – położna środowiskowo-rodzinna, edukatorka laktacyjna, instruktorka chustonoszenia ClauWi. Pracuje na terenie Poznania oraz okolic.

Współpracuje z nami jako prowadząca zajęcia w projekcie Czekamy na Gzuba. Jest „naszą” polecaną położną środowiskową, do której odsyłamy dużą część kursantek.

Profil fb i kontakt z Anią: tutaj.

Aleksandra Głowińska – doktor nauk medycznych, psycholożka, ukończyła 4 letnie szkolenie w ramach specjalizacji z psychologii klinicznej, absolwentka Podyplomowego Studium Pomocy Psychologicznej w dziedzinie Seksuologii, ukończyła studium Interwencji w Kryzysie oraz Studium Umiejętności Pracy z Grupą, w trakcie szkolenia psychoterapeutycznego w Wielkopolskim Towarzystwie Terapii Systemowej. Zainteresowania zawodowe rozwija także w pracy naukowej. W 2017 r., na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu obroniła rozprawę doktorską dotycząca funkcjonowania psychoseksualnego kobiet z Zespołem Policystycznych Jajników. Od 2012 r. pracuje w Zespole Psychologów GPSK przy ul. Polnej w Poznaniu. Pracuje głównie z kobietami i ich rodzinami w sytuacjach kryzysu związanych z trudnościami zdrowotnymi w obszarze ginekologii i położnictwa.

Aleksandra współpracuje z nami przy projekcie Mamy prawo do wsparcia.

Julia Piotrowska-Haładuda – jestem psychologiem, absolwentką Zamiejscowego Wydziału Uniwersytetu SWPS w Poznaniu. Ukończyłam dwuletnie szkolenie „Pomoc psychologiczna Gestalt w praktyce zawodowej” w Wielkopolskiej Szkole Psychoterapii Gestalt. Obecnie poszerzam swoje kompetencje w zakresie pracy z traumą oraz pracy z Mamami w okresie okołoporodowym. Jestem także współzałożycielką Pracowni Rozwoju „Kształt”, w ramach której prowadzę i współprowadzę zarówno spotkania indywidualne, warsztaty i grupy rozwojowe,, jak i wspieram firmy i instytucje w szeroko pojętym rozwoju.

Prywatnie jestem Mamą wcześniaka i ogromną zwolenniczką wsparcia psychologicznego Mam w wyzwaniach macierzyństwa.

Julia współpracuje z nami przy projekcie Mamy prawo do wsparcia, a także jako wolontariuszka udziela bezpłatnych indywidualnych konsultacji z kobietami w okresie okołoporodowym.

Anna Karczewska  – jestem psychoterapeutką w trakcie szkolenia klinicznego w Wielkopolskiej Szkole Psychoterapii Gestalt. Jestem również współzałożycielką Pracowni Rozwoju „Kształt”, w ramach której prowadzę warsztaty rozwojowe, grupy rozwojowe i wsparcia oraz realizuję programy wsparcia dla instytucji i organizacji. W ramach prywatnej praktyki prowadzę terapię indywidualną w nurcie Gestalt. Po więcej o mnie zapraszam na moją stronę internetową.

Anna współpracuje z nami jako wolontariuszka i udziela bezpłatnych indywidualnych konsultacji z kobietami w okresie okołoporodowym.

Ewa Masełkowska – międzynarodowy certyfikowany konsultant laktacyjny IBCLC. Od lat wspiera świeżo upieczone mamy i ich dziećmi udzielając konsultacji laktacyjnych w ich domach lub w gabinecie w ramach pracy swojej Poradni Laktacyjnej „Mleczna droga”.

Ewa współpracuje z nami od początku powstania Fundacji (a nawet przed jej powstaniem 🙂 ). Prowadzi zajęcia Rodzice i dziecko na mlecznej drodze w projekcie Czekamy na Gzuba oraz Mamy Prawa w laktacji w projekcie Mamy Prawa.

Ilona Michalska – psycholog, absolwentka studiów na Uniwersytecie im. A. Mickiewicza w Poznaniu. Uczestniczka wielu studium, szkoleń i kursów, w tym „Praca terapeutyczna z kobietą w ciąży i po porodzie” w Ośrodku Consilia we Wrocławiu. Posiada ponad 10 letni staż pracy, m.in. w placówkach medycznych, ośrodku pomocy rodzinie i w placówkach oświatowych. Oferuje profesjonalną pomoc psychologiczną, która jest skierowana do dzieci i osób dorosłych. Specjalizuje się w psychologicznej pomocy okołoporodowej, skierowanej do kobiet w ciąży i po porodzie. Udziela konsultacji, wsparcia psychologicznego oraz psychoterapii indywidualnej. Zajmuje się diagnozą psychologiczną dzieci.

Ilona współpracuje z nami przy projekcie Mamy prawo do wsparcia.

Ewelina Stasińska – położna, z doświadczeniem w pracy w szpitalu GPSK UM przy ul. Polnej w Poznaniu oraz w przyjmowaniu porodów na wolontariacie w Afryce. Obecnie pracuje na oddziale porodowym w Szpitalu Powiatowym w Śremie. Pasjonatka naturalnego porodu i macierzyństwa.

Ewelina zdobywa najwięcej „ochów i achów” od uczestniczkem jako prowadząca zajęcia w projekcie Czekamy na Gzuba (Poród krok po kroku oraz Z nacięciem czy bez). Współpracuje również przy projekcie Mamy Prawa podczas webinarów dotyczących warunków panujących na oddziałach porodowych.

Anna Stolaś – psycholożka z wykształcenia, zamiłowania i doświadczenia. Jest także edukatorką seksualną oraz położną. Na co dzień pracuje w Ginekologiczno-Położniczym Szpitalu Klinicznym UM w Poznaniu, gdzie prowadzi interwencje w kryzysie i wsparcie w sytuacjach kryzysów okołoporodowych, takich jak strata ciąży, rozpoznanie nieprawidłowego rozwoju płodu/noworodka, ciąży powikłanej, terminacji ciąży, porodu przedwczesnego. Spotykam się z mamami również na oddziale położniczym, kiedy intensywne emocje we wczesnym połogu wydają się być trudne do zniesienia. W Klinice Neonatologii prowadzi projekt wspierania bliskości rodziców i dzieci hospitalizowanych w oddziale intensywnej terapii neonatologicznej, który jest częścią jej pracy naukowej. Prowadzi warsztaty dla rodziców i pedagogów.

Anna współpracuje z nami od kilku lat, głównie prowadząc indywidualne konsultacje dla kobiet w okresie okołoporodowym.

Olga Vitoš – doula na Śląsku i w Czechach, Strażniczka Rodzić po Ludzku,  instruktorka hipnoporodu, jedna z inicjatorek akcji #MaluchyNaBrzuchy i fascynatka rebozo. Zawodowo zajmuje się copywritingiem, zarządzaniem mediami społecznościowymi oraz ogarnianiem WordPressa. W dodatku tłumaczy język czeski. W wolnych chwilach zajmuje się tworzeniem akwarelowych ilustracji.

Olga współpracuje z nami przy projekcie Mamy Prawa – jest ekspertką od spraw promocji i informacji, odpowiedzialną m.in. za prowadzenia fun page’a Mamy Prawa.

Więcej o pracy Olgi jako douli znajdziecie na jej stronie www oraz fun page’u.