Recenzja książki „Rozwój seksualny dzieci” Karoliny Piotrowskiej

Wspominałyśmy już, że mamy nadworną recenzentkę Judytę Malarz, która tym razem wybrała pozycję poruszającą bardzo ważny temat, z którym każdy rodzic na pewno się zetknie – seksualność dzieci 🙂

Kolejna ważna książka wylądowała na mojej półce, ale jako pochłonięta macierzyństwem czytelniczka zwlekałam z jej dokończeniem. Przyszła jednak kryska na Matyska i mogę się z Wami podzielić po pierwsze swoim zauroczeniem autorką, po drugie zarysowaniem istotnych treści zawartych w lekturze. Karolina Piotrowska jako psycholożka i seksuolożka prowadzi od kilku lat warsztaty z zakresu rozwoju seksualnego dzieci, przy okazji również koi swoim głosem pomagając przygotować się do porodu – tu już odsyłam do Cudu Narodzin. W zeszłym roku  z Wydawnictwem Natuli wydała bardzo ważną książkę pt. „Rozwój seksualny dzieci” i to właśnie jej treścią zamierzam się z Wami podzielić.

Wątkiem przewodnim książki jest już jak sam tytuł „mówi” rozwój seksualny dzieci, który w sensowny sposób został podzielony na rozdziały wg wieku dzieci i następujących w tymże rozwoju różnic i cech szczególnych. Wszystko jest bardzo wnikliwie przedstawione i uporządkowane, do tego pojawia się szereg pytań do rodziców, które celnie zmuszają do refleksji przy okazji podpowiadając jak porozmawiać  z dziećmi na „te tematy”, które zwykły być trudnymi, brudnymi i tabu.  Treści w niej zawarte niejednokrotnie zaznaczają, że warto podążać za tym co czujemy, na przykład pozwalając dziecku na nagość w miejscach publicznych czy właśnie nie pozwalając. Co ważne autorka powtarza jak mantrę, że w tych sporach nie ma ani wygranych ani przegranych, bo każdy ma swoje racje. Przypomina nam na kartach swej książki, że ciało dziecka jest czymś naturalnym. Piotrowska jakby zmusza nas do skonfrontowania ze swoim wstydem i trudnościami wyrażania się wprost na temat seksualności. Odczarowuje tą trudność w rozmowach o seksualności, masturbacji, miesiączkowaniu czy polucjach. Przypomina o tym, że nie ma żadnych sztywnych ram i norm określających rozwój seksualny dzieci. Ilustruje sporo ważnych kwestii, które mogą nam posłużyć jako źródło do przeprowadzenia „tych” rozmów czy to dziś czy w najbliższej przyszłości.

Książka z sympatii dla autorki i poszanowania jej pracy i zauroczenia jej misją jest dla mnie ważna, choć była niezwykle trudną do przebrnięcia. Jej treści uświadamiają jak ważne jest pomóc dziecku rozróżniać płynące z jego ciała sygnały. Pokazuje, że tematu seksualności mimo własnych zahamowań i wstydliwości czy powściągliwości nie możemy pominąć, bo dzieci to nasza odpowiedzialność i to jak pozwolimy im rozumieć procesy, jakie w nich zachodzą i „dziwności”, jakie ich dotykają pozwoli im żyć w zgodzie ze swoim ciałem i wyrażać swoje potrzeby. „Rozwój seksualny dzieci” to skrzynka z narzędziami na lata, by zrozumieć czym jest seksualność, jak rozmawiać z dzieckiem i jednocześnie je wspierać w tym rozwoju, a także chronić przed zagrożeniami związanymi z seksualnością.

To pozycja obowiązkowa dla rodziców i pedagogów, nie bez powodu portal dziecisawazne.pl promuje ten poradnik. Czytajcie i czerpcie radość z tej świadomości, że seksualność naszych dzieci nie musi nas napawać takim lękiem i wstydem. Wreszcie możemy sięgnąć do zbioru licznych podpowiedzi „co i jak” opowiedzieć, żeby nie było to zinfantylizowane i przerysowane.

Judyta Malarz, Fundacja Matecznik

JAK KUPIĆ KSIĄŻKĘ?

Jeśli zainteresowała Was ta pozycja, możecie kupić ją tylko na stronie Wydawnictwa Natuli.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Podziel się przemyśleniami w komentarzu!x