Nasza historia

Krótka historia o tym, jak 2 Dziewczyny fundację założyły …

Na początku były studia. U Ani – socjologiczne, u Alicji – ekonomiczne. A także marzenia, by pracować zgodnie z wykształceniem. Pierwsze kroki ku finansowej samodzielności i całkiem sympatycznie rozwijająca się ścieżka zawodowa miały miejsce – u Ani, w instytucji samorządowej, a w przypadku Alicji, w dużej i prężnej korporacji.

I jak to w wielu takich historiach bywa, gdy pojawiły się dzieci, nasz świat, plany i marzenia stanęły na głowie, a gdy wróciły z powrotem na ziemię, to perspektywa na życie – nie tylko zawodowe – zupełnie nam się zmieniła.

Doświadczenie porodu i macierzyństwo stało się dla nas oknem na zupełnie nowy świat. Świat – z jednej strony – pełen wzruszeń i radości, a z drugiej – pełen problemów, z którymi mierzy się wielu rodziców, zwłaszcza kobiet. Te problemy to różne doświadczenia z porodów, poczucie osamotnienia, kłopoty z karmieniem piersią, trudności w nawiązaniu więzi z dzieckiem i skutecznym zaspokajaniu zarówno potrzeb dziecka, jak i własnych.

Odkryłyśmy, że chcemy i wiemy, jak te problemy rozwiązywać. Że często tak naprawdę niewiele trzeba, by start w rodzicielstwo był dobrym, budującym doświadczeniem stanowiącym solidny fundament na kolejne lata wspólnego życia z pierwszym, czy kolejnym Dzieckiem. Że kobietom może rodzić się lepiej, ojcom łatwiej nawiązać więź z dzieckiem, a dzieciom harmonijnie odnaleźć się w nowej rzeczywistości po „drugiej stronie matczynego brzucha”.

Razem tworzymy mały, ale prężny zespół dwóch pełnych pasji i entuzjazmu kobiet. W swojej pracy pełnymi garściami czerpiemy z wiedzy wyniesionej ze studiów, z dotychczasowych doświadczeń zawodowych, ale także z doświadczeń prywatnych. Cały czas się szkolimy, rozwijamy i uczymy (także od siebie nawzajem). Pochłaniamy stosy książek o porodzie i rodzicielstwie. Miałyśmy też wiele szczęścia, spotykając na swojej nowej zawodowej drodze wiele inspirujących osób, które swoją pracą i działaniami, dawało, i wciąż daje nam dobry przykład.

Pracy widzimy mnóstwo. Pomysłów mamy całą listę. Stałym punktem Matecznikowego programu są projekty „Czekamy na Gzuba” oraz „Mamy Prawa!„. Wierzymy, że krok po kroku, wszystkie pomysły uda nam się zrealizować, a tym samym odczarować poród i ułatwić start w rodzicielstwo wielu przyszłym rodzicom.

Więcej o nas i naszym zespole przeczytacie tutaj.