Krótka historia o tym, jak 2 Dziewczyny fundację założyły …

Na początku były studia. U Ani – socjologiczne, u Alicji – ekonomiczne. A także marzenia, by pracować zgodnie z wykształceniem. Pierwsze kroki ku finansowej samodzielności i całkiem sympatycznie rozwijająca się ścieżka zawodowa miały miejsce – u Ani, w instytucji samorządowej, a w przypadku Alicji, w dużej i prężnej korporacji.

I jak to w wielu takich historiach bywa, gdy pojawiły się dzieci, nasz świat, plany i marzenia stanęły na głowie, a gdy wróciły z powrotem na ziemię, to perspektywa na życie – nie tylko zawodowe – zupełnie nam się zmieniła.

Doświadczenie porodu i macierzyństwo stało się dla nas oknem na zupełnie nowy świat. Świat – z jednej strony – pełen wzruszeń i radości, a z drugiej – pełen problemów, z którymi mierzy się wielu rodziców, zwłaszcza kobiet. Te problemy to różne doświadczenia z porodów, poczucie osamotnienia, kłopoty z karmieniem piersią, trudności w nawiązaniu więzi z dzieckiem i skutecznym zaspokajaniu zarówno potrzeb dziecka, jak i własnych.

Odkryłyśmy, że chcemy i wiemy, jak te problemy rozwiązywać. Że często tak naprawdę niewiele trzeba, by start w rodzicielstwo był dobrym, budującym doświadczeniem stanowiącym solidny fundament na kolejne lata wspólnego życia z pierwszym, czy kolejnym Dzieckiem. Że kobietom może rodzić się lepiej, ojcom łatwiej nawiązać więź z dzieckiem, a dzieciom harmonijnie odnaleźć się w nowej rzeczywistości po „drugiej stronie matczynego brzucha”.

Razem tworzymy mały, ale prężny zespół dwóch pełnych pasji i entuzjazmu kobiet. W swojej pracy pełnymi garściami czerpiemy z wiedzy wyniesionej ze studiów, z dotychczasowych doświadczeń zawodowych, ale także z doświadczeń prywatnych. Cały czas się szkolimy, rozwijamy i uczymy (także od siebie nawzajem). Pochłaniamy stosy książek o porodzie i rodzicielstwie. Miałyśmy też wiele szczęścia, spotykając na swojej nowej zawodowej drodze wiele inspirujących osób, które swoją pracą i działaniami, dawało, i wciąż daje nam dobry przykład.

Pracy widzimy mnóstwo. Pomysłów mamy całą listę. Stałym punktem Matecznikowego grafiku jest szkoła rodzenia, warsztaty chustowe oraz spotkanie ze specjalistami. Wierzymy, że krok po kroku, wszystkie uda nam się zrealizować, a tym samym odczarować poród i ułatwić start w rodzicielstwo wielu przyszłym rodzicom.

Poznajmy się!

ALICJA NOWACZYK – Prezes Zarządu Fundacji Matecznik.

Jestem  Doulą, doradcą noszenia ClauWi®, Promotorem Karmienia Piersią i członkinią Stowarzyszenia Doula w Polsce i Stowarzyszenia Poznań w Chuście. Jestem też współautorką Projektu MAMY PRAWA! i Kultura Utula. Po pięciu latach pracy w korporacji, okres ciąży oraz pierwsze miesiące spędzone z synkiem w domu, utwierdziły mnie w przekonaniu, że to właśnie ciąża, opieka nad kobietą w porodzie oraz noworodkiem to temat, którym chcę się zajmować na co dzień. Swoją wiedzę zdobywam doświadczeniem oraz szkoleniami organizowanymi m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku. Prowadzę zajęcia dla przyszłych i obecnych rodziców (głównie w szkole rodzenia oraz warsztaty chustowe) i towarzyszę przy porodach. Więcej na temat mojej pracy jako douli dowiecie się na mojej stronie www .

Prywatnie jestem zafascynowaną rodzicielstwem bliskości mamą Kuby, Piotra (urodzonego w domu) i Karolinki.

ANNA FURMANIUK – Wiceprezes Zarządu Fundacji.

Już na studiach (socjologia z pracą socjalną) poczułam, że chciałabym działać społecznie. Z grupą poznańskich pionierek w chustonoszeniu dzieci, w 2010 r. założyłam Stowarzyszenie „Poznań w chuście”, a wkrótce potem wymyśliłam pierwszą w Poznaniu „bliskościową” szkołę rodzenia (dawniej Gaja, obecnie funkcjonującą jako szkoła rodzenia w Mateczniku). W 2016 r. wspólnie z 8 doradczyniami noszenia z całej Polski założyłam ogólnopolską, branżową, organizację Stowarzyszenie Edukatorów i Doradców Noszenia SEDNO. Także w 2016 r. razem z Alicją Nowaczyk podjęłyśmy decyzję o powołaniu Fundacji Matecznik.

Jestem instruktorką szkoły rodzenia i masażu shantala, uczestniczką wielu szkoleń, kursów i konferencji organizowanych min. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie Dobrze Urodzeni.  Byłam jedną z pierwszych dyplomowanych doradczyń noszenia w Polsce – już od 2010 r. wspierałam rodziców w ich pierwszych krokach z chustą. Choć moja przygoda jako doradczyni noszenia zakończyła się, głęboko wierzę, że naturalny poród i rodzicielstwo bliskości to solidny fundament, by osiągnąć harmonię w życiu rodzinnym.

Obecnie najbliższe są mi prawa kobiet w porodzie i to im poświęcam całą swoją uwagę i energię. Kobieta, która rodzi dziecko, jest w tym niezwykłym momencie swojego życia zupełnie bezbronna. Całą siłę, którą posiada, powinna kierować do wewnątrz, by pomóc swojemu dziecku przyjść na świat. Dlatego musi być otoczona największą uwagą, troską i szacunkiem, po to, by nie marnowała tej siły na zbędne rozmowy, dyskusje o prawach i walkę o godność. Chciałabym, aby dla każdej Kobiety poród stał się kiedyś źródłem mocy, tak samo jak źródłem mocy były dla mnie moje 3 porody. Dlatego razem z Alicją Nowaczyk realizujemy Projekt MAMY PRAWA!, wierząc w to, że świadoma swoich praw kobieta i jej partner mają większą szansę na dobry poród.

Prywatnie jestem mamą trzech Córek. Najmłodsza z nich urodziła się w domu. Przyjemność sprawiają mi proste rzeczy – praca w ogródku, chwila z książką, jazda na rowerze. Niedawno odkryłam w sobie wielkie pokłady miłości do górskich wędrówek, co cieszy tym bardziej, że dzielę ją z moimi dwiema starszymi córkami 🙂