Warsztaty Mamy Prawa! 2020

O WARSZTATACH

Jednym z elementów projektu MAMY PRAWA! realizowanego w roku 2020 są warsztaty dla kobiet spodziewających się dziecka i ich partnerów. Obejmują one zagadnienia obowiązującego prawa w całym okresie okołoporodowym, od ciąży, poprzez poród, pobyt w szpitalu, laktację aż do powrotu do pracy.

Zaplanowane na maj 2020 r. pierwsze warsztaty Mamy Prawa! przypadły na okres epidemii koronawirusa w Polsce, co wymusiło na nas zmianę formuły spotkań (odbywać się one będą on-line) oraz tematyki. Cykl warsztatowy będzie składał się z następujących webinarów:

1. „Mamy Prawa w PORODZIE w czasie epidemii” – zagadnienia opieki lekarza/położnej w czasie ciąży, przysługujących badań bezpłatnych, prawa pacjenta i aktualnie obowiązujących ustaw, w których te prawa się mieszczą, przewidywane zmiany w ustawodawstwie. Zagadnienia pisania planu porodu i planu opieki prenatalnej oraz omówienia sposobów na sukces w realizacji własnej wizji porodu, w oparciu m.in. o obowiązujące w Polsce prawo. Temat pisania skarg (tzw. pozasądowe kroki prawne) w przypadku naruszenia prawa. Dodatkowo, poruszone zostaną zagadnienia obostrzeń i ograniczeń prawa związanych ze stanem epidemii.
  2. „Mamy Prawa w SZPITALU I” – webinar w postaci wywiadu z przedstawicielkami dwóch szpitali z oddziałami porodowymi w Poznaniu na temat nowych procedur wprowadzonych w związku z epidemią. Omówienie przyjęcia do szpitala, opieki na sali porodowej i na oddziale położniczym, zagadnienie ograniczonych praw osoby bliskiej.
  3. „Mamy Prawa w SZPITALU II” – webinar w postaci wywiadu z przedstawicielkami dwóch szpitali z oddziałami porodowymi w Poznaniu na temat nowych procedur wprowadzonych w związku z epidemią. Omówienie przyjęcia do szpitala, opieki na sali porodowej i na oddziale położniczym, zagadnienie ograniczonych praw osoby bliskiej.
  4. „Mamy Prawa w LAKTACJI” – aspekty prawne wsparcia laktacyjnego (zwłaszcza tego, które powinno być realizowane jeszcze podczas pobytu w szpitalu) oraz w kolejnych miesiącach karmienia, zagadnienia położnej środowiskowej, doradców/konsultantów laktacyjnych. Wyposażenie szpitali w kontekście przygotowanie do wsparcia kobiet w laktacji. Prawa matki karmiącej w szpitalu (jako pacjentki i jako matki hospitalizowanego dziecka). Prawa kobiety karmiącej po powrocie do pracy. Dodatkowo, ograniczenia prawa związane ze stanem epidemii.
  5. „Mamy Prawa w PRACY” – zagadnienia urlopu macierzyńskiego/ rodzicielskiego, także w przypadkach szczególnych (samotna matka, młoda matka ucząca się, własna działalność gospodarcza), omówienie tzw. becikowego, karty dużej rodziny, programu 500+ i innych świadczeń rodzinnych, ulg podatkowych itp. Elementy prawa pracy istotne dla kobiety w ciąży (zasiłki chorobowe, udogodnienia na jakie może liczyć kobieta w miejscu pracy).

Podczas warsztatów szerzona jest wiedza z zakresu prawa, a z drugiej strony popularyzowane są aktywne sposoby egzekwowania swoich praw, także w sytuacjach, gdy zostaną one naruszone. Warsztaty nawet prowadzone w formie webinarów są przestrzenią do dyskusji, wymiany opinii, wzajemnego wspierania się w byciu aktywnym i świadomym swoich praw obywatelem, rodzicem i pacjentem.  Prowadzący aktywizują uczestników oraz zachęcają do zadawania pytań.

HARMONOGRAM

NASZA KADRA

Anna Furmaniuk – współautorka Projektu MAMY PRAWA! oraz wielu innych projektów na rzecz godnego porodu dla kobiet w ciąży, matek i rodziców. Wiceprezes Fundacji Matecznik, instruktor szkoły rodzenia i masażu shantala. Prywatnie, mama trzech córek.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w CIĄŻY.

Alicja Nowaczyk – współautorka Projektu MAMY PRAWA!. Prezes Fundacji Matecznik. Jako certyfikowana doula wspiera kobiety i ich partnerów w całym okresie okołoporodowym, towarzyszy przy porodach. Uczestniczka kursów i szkoleń organizowanych m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie DOULA w Polsce. Prywatnie, potrójna mama.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w PORODZIE i Mamy Prawa w SZPITALU.

Agata Dawidowska – radczyni prawna, doradza zarówno, przedsiębiorcom jak i osobom fizycznym. Jej praktyka obejmuje kompleksową obsługą spółek oraz przedsiębiorstw w zakresie prawa handlowego, cywilnego, administracyjnego oraz prawa pracy. Pomaga również w rozwiązywaniu problemów prawnych, które dotykają klientów indywidualnych. Posiada bogate doświadczenie procesowe zarówno przed sądami cywilnymi, jak i administracyjnymi.

Angażuje się społecznie m.in. bezpłatnie udziela porad prawnych rodzicom w projekcie Mamy Prawa! w roku 2017 oraz 2018.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w PRACY.

Ewa Masełkowska – międzynarodowy certyfikowany konsultant laktacyjny IBCLC. Od lat wspiera świeżo upieczone mamy i ich dziećmi udzielając konsultacji laktacyjnych w ich domach lub w gabinecie w ramach pracy swojej Poradni Laktacyjnej „Mleczna droga”.

Od kilku lat współpracuje z Fundacją Matecznik, prowadząc warsztaty oraz prelekcje podczas konferencji.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w LAKTACJI.

POŁOŻNE:

Na spotkania w formie webinarów organizonowe podczas stanu epidemii zapraszamy położne ze wszystkich szpitali z oddziałami porodowymi w Poznaniu. Są to:

• Beata Jakubowska – Szpital Miejski im. F. Raszei
  • Izabela Jóskowiak – Szpital Wojewódzki w Poznaniu (Lutycka)
  • Ewelina Stasińska, Anna Przybyła – GPSK UM w Poznaniu (Polna)
  • Agnieszka Warkocka – Szpital św. Rodziny

ZAPISY

Zapisy na spotkania w formie webinarów przyjmujemy poprzez link umieszczony w naszym grafiku oraz w wydarzeniach na portalu Facebook. Śledź nasz fun page, by być na bieżąco.

REGULAMIN PROJEKTU

Uczestnicy projektu zobowiązani są do zapoznania się z Regulaminem, który informuje jednocześnie o przetwarzaniu danych osobowych uczestników.

kontakt@fundacjamatecznik.pl