Indywidualne poradnictwo prawne i psychologiczne

PORADNICTWO PRAWNE

Jeżeli czujesz, że Twoje prawa podczas ciąży, porodu lub po nim zostały złamane, chciałabyś złożyć skargę lub podjąć inne kroki, możesz zapoznać się z naszym artykułem, w którym opisujemy sądowe i pozasądowe kroki prawne, szczególny nacisk kładąc na pisanie skarg, jako dobrym środku do informowania właściwych organów o nieprawidłowościach.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w napisaniu takiej skargi lub masz inne pytania dotyczące prawa w okresie okołoporodowym – umożliwiamy Ci bezpłatne konsultacje z radczynią prawną oraz pomoc, np. w tworzeniu pism.

Jeśli potrzebujesz wsparcia prawnego –> napisz do nas!   kontakt@fundacjamatecznik.pl

Obecnie współpracujemy z radczynią Agatą Dawidowską.

PORADNICTWO PSYCHOLOGICZNE

Jeśli czujesz, że potrzebujesz wsparcia eksperta, chcesz porozmawiać o porodzie, początkach macierzyństwa, trudnych lub wręcz traumatycznych przeżyciach – napisz do nas. Zapewnimy Ci wsparcie współpracujących z nami psychologów, w formie indywidualnych konsultacji stacjonarnych, on-line lub telefonicznych. Często rozmowa ze specjalistą pozwala przepracować temat trudnych doświadczeń, skrystalizować oczekiwania, plan działania, by ostatecznie zamknąć pewien rozdział. Proponujemy Ci od jednego do kilku spotkań w zależności od potrzeb.

Jeśli potrzebujesz wsparcia psychologicznego –> napisz do nas!   kontakt@fundacjamatecznik.pl

DLA KOGO?

Dla kobiet i ich partnerów/mężów/partnerek – przyszłych lub obecnych rodziców/opiekunów.

MUSZĘ SIĘ WYGADAĆ!

Chciałabyś komuś opowiedzieć o tym, co przeżyłaś? Bardzo często to pomaga, w pewnym sensie oczyszcza, oswaja. Możesz opisać nam swoja historię, nie musisz podawać nazwisk lekarzy czy położnych. Przestrzegamy jednak przed umieszczaniem szczegółowych opisów Twoich przeżyć w Internecie. Z jednej strony, portale społecznościowe w różny sposób dbają o naszą prywatność i opisy tak intymnego momentu, jak poród, niekoniecznie powinny być ogólnie dostępne. Z drugiej strony, należy być ostrożnym w osądzaniu, ocenianiu, podważaniu kompetencji personelu medycznego albo zarzucaniu im błędów w sztuce. Jest dość cienka granica pomiędzy tym, co można napisać, a tym, co może być już uznane za zniesławienie.

Możesz anonimowo ocenić szpital, wypełniając ankietę Fundacji Rodzić po Ludzku – dzięki głosom kobiet, widać, które obszary w danym szpitalu wymagają poprawy, możliwe jest porównywanie placówek i dokonywanie interwencji.

Porady finansowe są częściowo ze środków własnych, częściowo z otrzymywanych dotacji (m.in. z Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków P FIO 2014-2020) lub przy wsparciu naszych ekspertów – wolontariuszy.

Obecnie prowadzimy zbiórkę na bezpłatne wsparcie psychologiczne dla kobiet, które urodziły w trakcie pandemii. Jeśli podoba Ci się to, co robimy – pomóż nam pomagać i wesprzyj naszą zbiórkę!

kontakt@fundacjamatecznik.pl