Akademia Liderek 2021

PO CO AKADEMIA LIDEREK?

Z powodu pandemii covid-19 z dnia na dzień dramatycznie  pogorszyło się przestrzeganie praw pacjenta i człowieka na oddziałach ginekologiczno-położniczych – min. wprowadzono zakaz porodów rodzinnych, przymus rodzenia w maseczkach, rozdzielanie matki covidowej i dziecka po porodzie i wiele innych…

Aby sytuacja się poprawiła, osób działających na rzecz zwiększania świadomości obowiązujących praw z jednej strony i dbających o ich przestrzeganie z drugiej – musi być więcej. Dlatego uruchamiamy II edycję Akademii Liderek – naszego programu edukacyjno-mentorskiego skierowanego do aktywnych Kobiet, mieszkanek województwa wielkopolskiego, które chciałyby razem z nami działać na rzecz poprawy jakości opieki w szpitalach oraz na rzecz zwiększania świadomości przyszłych matek z ich praw w opiece okołoporodowej.

LIDERKI 2021

Do tegorocznej edycji Akademii Liderek zgłosiło się aż 14 wspaniałych Kobiet, które razem z nami będą uczyć przyszłe Matki – mieszkanki wielkopolskich powiatów, że mają głos na porodówkach! 6 spośród nich to Liderki z ubiegłorocznego naboru, które chcą kontynuować współpracę z Fundacją.

Liderki wzięły udział w szkoleniu stacjonarnym 11 września 2021 r. (w przestrzeni bezpłatnie udostępnionej przez CAMP Chwaliszewo75), a także w webinariach. Wszystko po to, by były przygotowane do prowadzenia spotkań na temat prawa w okresie okołoporodowym i szerzenia wiedzy wśród kobiet i ich bliskich, a także by potrafiły podejmować interwencje w razie naruszeń prawa.

Poznajcie nasze Liderki:

1. Patrycja Albin – powiat szamotulski
  2. Marta Bartkowiak – powiat gnieźnieński, więcej o Marcie
  3. Anna Bajon – powiat czarnkowsko-trzcianecki
  4. Daria Boniec-Błaszczyk – powiat kaliski i pleszewski
  5. Sara Elińska-Stępa – powiat wągrowiecki
  6. Anna Ignasiak – powiat śremski
  7. Kaja Kiełbowska – powiat jarociński
  8. Alicja Lisiecka – powiat wągrowiecki
  9. Milena Nadolna-Dróżdż – powiat leszczyński, więcej o Milenie
  10. Joanna Muszyńska – powiat śremski, więcej o Joannie
  11. Beata Nowaczyk-Człapa – powiat obornicki, więcej o Beacie
  12. Magdalena Piwowarczyk – powiat pilski
  13. Zuzanna Szumińska – powiat chodzieski, więcej o Zuzannie

WARSZTATY I WEBINARIA PROWADZONE PRZEZ LIDERKI

Chętne Liderki prowadzą webinaria lub warsztaty w swoich miejscowościach z tematyki prawa w okresie okołoporodowym. Najbliższe terminy:

1. 6 listopada 2021 r. sobota godz. 11.00 – ŚREM – webinarium Mamy prawa w porodzie. Prowadzenie – Anna Ignasiak i Joanna Muszyńska
  2. 17 listopada 2021 r. środa godz. 17.00 – OBORNIKI – webinarium Mamy prawa w szpitalu. Prowadzenie – Beata Nowaczyk-Człapa. Ekspert – położna Magdalena Gramza.
  3. 18 listopada 2021 r. czwartek godz. 17.00 – GNIEZNO – warsztat Mamy prawa w porodzie. Prowadzenie – Marta Bartkowiak. Miejsce – Rozwojówka, ul. Kostrzyńska 1 w Gnieźnie.
  4. 20 listopada 2021 r. sobota godz. 10.00 – ŚREM – webinarium Mamy prawa w szpitalu. Prowadzenie – Anna Ignasiak i Joanna Muszyńska. Ekspert – położna Ewelina Stasińska.
  5. 26 listopada 2021 r. piątek godz. 17.00 – OBORNIKI – warsztat Mamy prawa w porodzie. Prowadzenie – Beata Nowaczyk-Człapa. Miejsce – ul. Lipowa 4/1a w Obornikach.

CO ROBIĄ LIDERKI? POZA WARSZTATAMI 😀

💚  każda Liderka działa w wybranych przez siebie powiecie i „bierze pod lupę” sytuację na lokalnej porodówce;

💚  monitorują sytuację w szpitalu w swojej okolicy, w szczególności na bloku porodowym oraz oddziałach ginekologicznych i położniczych;

💚  są w kontakcie z kobietami rodzącymi, planującymi rodzić w powiatowym szpitalu, prowadzą grupy na portalach społecznościowych;

💚  w razie zauważenia nieprawidłowości są w kontakcie z Fundacją i pomagają w podejmowanych interwencjach;

💚  prowadzą warsztaty lub webinaria z tematyki okołoporodowej;

💚  wspierają kobiety okresie okołoporodowym, udzielając informacji, kierując do miejsc, gdzie mogą uzyskać pomoc;

💚  zmieniają świat na lepsze! 😀