Akademia Liderek Mamy Prawa!

POCZĄTKI

Od 2016 r. prowadzimy warsztaty Mamy Prawa! w Poznaniu. Pracujemy z kobietami i ich partnerami, przekazujemy wiedzę o zapisach prawa, podpowiadamy, co zrobić, by prawo to egzekwować i mówimy, jak wyglądają realia na poznańskich porodówkach.

Naszym marzeniem od dawno było rozszerzenie zasięgu naszych działań, tak by z warsztatów mogły skorzystać kobiety z okolicznych powiatów województwa wielkopolskiego, a przeszkolone liderki tworzyły swoistą grupę sojuszniczek, wspierającą się nawzajem w działaniach, przekazującą sobie informacje i pracującą razem w celu zwiększania świadomości prawnej przyszłych matek.

PRAWA PACJENTA A KORONAWIRUS

Czas pandemii wzmocnił tę potrzebę. Z dnia na dzień dramatycznie  pogorszyło się przestrzeganie praw pacjenta i człowieka na oddziałach ginekologiczno-położniczych – wprowadzono zakaz porodów rodzinnych, przymus rodzenia w maseczkach, rozdzielanie matki i dziecka po porodzie… Codziennie otrzymywałyśmy od Was wiadomości, pytania i prośby o to, by zadziałać w którymś ze Szpitali. Przyznajemy – początkowo nie byłyśmy gotowe, by sprostać tej gwałtownej fali oczekiwań 🙁 Potrzebowałyśmy czasu i refleksji – jak temu zaradzić, jak wspierać, co robić dalej.

AKADEMIA LIDEREK

Teraz wiemy już na pewno – kobiet działających na rzecz zwiększania świadomości obowiązujących praw z jednej strony i dbających o ich przestrzeganie z drugiej –  musi być więcej. Dlatego uruchamiamy „Akademię Liderek”- nasz program edukacyjno-mentorski skierowany do aktywnych Kobiet, mieszkanek województwa wielkopolskiego, które chciałyby razem z nami działać na rzecz poprawy jakości opieki w szpitalach oraz na rzecz zwiększania świadomości przyszłych matek z ich praw w opiece okołoporodowej.

Szukamy Kobiet, które nie boją się nowych wyzwań, konfrontacji oraz pracy z grupą. Szukamy Kobiet, które są gotowe, by działać razem z nami, ale lokalnie, na miejscu, w terenie. Mierzymy siły na zamiary, dlatego „na warsztat” bierzemy tylko Wielkopolskę.

Nie musisz mieć doświadczenia w tym obszarze. Dla nas liczą się dobre chęci, gotowość do działania i społeczna wrażliwość. Chcemy podzielić się z Tobą naszą wiedzą i doświadczeniem w edukowaniu kobiet oraz pomóc Ci w pierwszych próbach przekazywania nowo zdobytej wiedzy kobietom mieszkającym tam, gdzie Ty. Wspólnie zastanowimy się też, jakie są największe wyzwania w szpitalu, w Twojej okolicy i razem z Tobą podejmiemy kroki, by zmienić tę sytuację.

Same nie damy rady dotrzeć do każdego szpitala powiatowego w naszym województwie – być może potrzebujemy właśnie Ciebie!

JEŚLI:
  • chcesz przekazywać kobietom rzetelne informacje na temat obowiązującego prawa w okresie okołoporodowym,
  • leży Tobie na sercu przestrzeganie prawa na oddziałach porodowych i położniczych,
  • widzisz nieprawidłowości w Twoim lokalnym szpitalu i zastanawiasz się, co możesz zrobić,
  • mieszkasz w województwie wielkopolskim (ale poza Poznaniem),
  • z „natury” lubisz działać i brać sprawy w swoje ręce

Akademia Liderek jest dla Ciebie!

OFERUJEMY:
  • bezpłatne szkolenie* z zakresu prawa (Standard Organizacyjny Opieki Okołoporodowej, inne wybrane akty prawne, dodatkowe obostrzenia związane ze stanem epidemii),
  • nasze know-how, czyli skrypty do prowadzenia warsztatów Mamy Prawa, materiały dydaktyczne dla uczestników,
  • przekazanie technik prowadzenia spotkań, pracy w grupie,
  • wiedzę na temat pracy z lokalną społecznością,
  • opiekę „mentorki” po zakończeniu szkolenia,
  • wsparcie w organizacji i przeprowadzeniu warsztatów w Twojej miejscowości (stacjonarnych lub on-line),
  • zwrot kosztów przejazdu (w przypadku stacjonarnego szkolenia),
  • możliwość bezpłatnego skorzystania z naszej platformy do webinarów (w przypadku warsztatów on-line),
  • wynagrodzenie za przeprowadzony warsztat dla kobiet z Twojej społeczności, w oparciu nasze skrypty, techniki i wiedzę wyniesioną ze szkolenia.

DOŁĄCZ DO NAS!

PROWADZĄCE

Anna Furmaniuk oraz Alicja Nowaczyk – jesteśmy pomysłodawczyniami projektu Mamy Prawa! realizowanego od 2016 r. Mamy za sobą setki warsztatów prowadzonych dla przyszłych i obecnych rodziców, 5 konferencji, publikacje i artykuły. Współpracujemy z Fundacją Rodzić po Ludzku, podejmujemy interwencje w szpitalach.

ZAPISY

Wypełnij formularz zgłoszeniowy , a odezwiemy się do Ciebie w ciągu kilku dni.

*Szkolenie odbędzie się albo jako seria krótszych webinarów, albo jako całodniowe spotkanie (jeśli sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli).