Warsztaty Czekamy na Gzuba 2021

O PROJEKCIE

To już czwarty rok z naszą bezpłatną poznańską szkołą rodzenia, czyli spotkaniami przygotowującymi do porodu, karmienia piersią oraz opieki nad noworodkiem dla rodziców z Poznania. Na rok 2021 zaplanowałyśmy 4 cykle spotkań on-line, a jeśli sytuacja epidemiologiczna na to pozwoli – w siedzibie Centrum Inicjatyw Rodzinnych Poznańskiego Centrum Świadczeń.

Każdy cykl składa się z następujących spotkań:

1. „PORÓD KROK PO KROKU” – po czym rozpoznać, że poród się zaczyna, kiedy jechać do szpitala, omówienie poszczególnych faz porodu i po czym je rozpoznać, informacje o tym, na czym polega poród przez cesarskie cięcie.
    Prowadząca – Ewelina Stasińska – położna.
  2. „Z NACIĘCIEM, CZY BEZ?” – jak przygotować swoje ciało do porodu siłami natury, i dlaczego korzystniej dla matki jest ochronić krocze przed nacięciem, na czym polega cięcie krocza, jakie są jego następstwa.
    Prowadząca – Ewelina Stasińska – położna.
  3. „OSWOJONY BÓL PORODOWY” – o istocie i zadaniu bólu, o niefarmakologicznych metodach i technikach jego łagodzenia, hormonach sterujących przebiegiem porodu, o farmakologicznych metodach łagodzenia bólu dostępnych na poznańskich oddziałach porodowych.
    Prowadząca – Alicja Nowaczyk – doula.
  4. „POŁÓG – IV TRYMESTR CIĄŻY” – o zmianach emocjonalnych i fizycznych u kobiety w połogu, jak zmienia się ciało po porodzie, jak sobie radzić z połogowymi odczuciami, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu.
    Prowadzące – Anna Gabryniewska położna oraz Anna Furmaniuk – instruktorka szkoły rodzenia.
  5. „RODZICE I DZIECKO NA MLECZNEJ DRODZE” – omówienie, na czym polega karmienie oparte o potrzebę dziecka, omówienie elementów, które wpływają na dobry start w karmieniu piersią, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu, porady co robić w przypadku najczęściej spotykanych trudności, obalenie mitów na temat karmienia piersią, wskazanie wyznaczników prawidłowego karmienia niemowlęcia.
    Prowadząca – Ewa Masełkowska – konsultantka laktacyjna.
  6. „INSTRUKCJA ROZWOJU NOWORODKA” – omówienie odruchów noworodka i niemowlęcia, jego wyglądu i zachowania oraz etapów rozwoju w pierwszych miesiącach życia, pokaz podnoszenia, odkładania, trzymania i przewijania.
    Prowadzący – Lech Furmaniuk – fizjoterapeuta.
  7. „DZIECKO Z BLISKA” – warsztat o tym, jak skomunikować się z noworodkiem i niemowlęciem, jak rozpoznać i zrozumieć jego potrzeby, połączone z nauką masażu shantala.
    Prowadząca – Anna Furmaniuk – instruktorka masażu shantala.

HARMONOGRAM

Harmonogram trzeciego cyklu spotkań:

ZAPISY I REGULAMIN

Zapisy odbywają się poprzez rejestrację na webinaria na platformie ClickMeeting. Po wypełnieniu formularza, zostanie przysłany mail z potwierdzeniem (czasami wpada do SPAMu lub folderu Powiadomienia). Linki do formularzy rejestracyjnych znajdziecie:

Każdy z uczestników zobowiązany jest do zapoznania się z Regulaminem projektu.

Webinaria są bezpłatne dla uczestników dzięki finansowaniu Miasta Poznania i współpracy z Centrum Inicjatyw Rodzinnych.