Warsztaty Czekamy na Gzuba 2021

PROGRAM

W 2021 roku kontynuujemy projekt Czekamy na Gzuba w formie 7 on-line’owych spotkań na jeden cykl:

1. „PORÓD KROK PO KROKU” – po czym rozpoznać, że poród się zaczyna, kiedy jechać do szpitala, omówienie poszczególnych faz porodu i po czym je rozpoznać, informacje o tym, na czym polega poród przez cesarskie cięcie.
  2. „Z NACIĘCIEM, CZY BEZ?” – jak przygotować swoje ciało do porodu siłami natury, i dlaczego korzystniej dla matki jest ochronić krocze przed nacięciem, na czym polega cięcie krocza, jakie są jego następstwa.
  3. „OSWOJONY BÓL PORODOWY” – o istocie i zadaniu bólu, o niefarmakologicznych metodach i technikach jego łagodzenia, hormonach sterujących przebiegiem porodu, o farmakologicznych metodach łagodzenia bólu dostępnych na poznańskich oddziałach porodowych.
  4. „POŁÓG – IV TRYMESTR CIĄŻY” – o zmianach emocjonalnych i fizycznych u kobiety w połogu, jak zmienia się ciało po porodzie, jak sobie radzić z połogowymi odczuciami, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu.
  5. „RODZICE I DZIECKO NA MLECZNEJ DRODZE” – omówienie, na czym polega karmienie oparte o potrzebę dziecka, omówienie elementów, które wpływają na dobry start w karmieniu piersią, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu, porady co robić w przypadku najczęściej spotykanych trudności, obalenie mitów na temat karmienia piersią, wskazanie wyznaczników prawidłowego karmienia niemowlęcia.
  6. „INSTRUKCJA ROZWOJU NOWORODKA” – omówienie odruchów noworodka i niemowlęcia, jego wyglądu i zachowania oraz etapów rozwoju w pierwszych miesiącach życia, pokaz podnoszenia, odkładania, trzymania i przewijania.
  7. „DZIECKO Z BLISKA” – warsztat o tym, jak skomunikować się z noworodkiem i niemowlęciem, jak rozpoznać i zrozumieć jego potrzeby, połączone z nauką masażu shantala.

HARMONOGRAM

Harmonogram pierwszego cyklu spotkań w roku 2021:

KADRA

Ewelina Stasińska – położna, z doświadczeniem w pracy w szpitalu GPSK UM przy ul. Polnej w Poznaniu oraz w przyjmowaniu porodów na wolontariacie w Afryce. Obecnie pracuje na oddziale porodowym w Szpitalu Powiatowym w Śremie. Pasjonatka naturalnego porodu i macierzyństwa.

Anna Furmaniuk – współautorka Projektu „Czekamy na Gzuba” oraz wielu innych projektów na rzecz godnego porodu dla kobiet w ciąży, matek i rodziców. Wiceprezes Fundacji Matecznik, instruktor szkoły rodzenia i masażu shantala. Prywatnie mama trzech Córek.

Lech Furmaniuk – Fizjoterapeuta z  prawie 20-letnią praktyką  prowadzeniu zajęć terapeutycznych dla dzieci i dorosłych z deficytem neurologicznym. Uczestnik wielu certyfikowanych kursów oraz szkoleń zawodowych, min. z metody PNF, Integracji Sensorycznej, Integracji Bilateralnej oraz Weroniki Sherborne. Strona www i kontakt z doktorem: tutaj.

Ewa Masełkowska – międzynarodowy certyfikowany konsultant laktacyjny IBCLC. Od lat wspiera świeżo upieczone mamy i ich dziećmi udzielając konsultacji laktacyjnych w ich domach lub w gabinecie w ramach pracy swojej Poradni Laktacyjnej „Mleczna droga”.

Alicja Nowaczyk – współautorka Projektu Mamy Prawa!, Czekamy na Gzuba i innych, których celem jest poprawa jakości opieki okołoporodowej. Prezeska Fundacji Matecznik. Jako certyfikowana doula wspiera kobiety i ich partnerów w całym okresie okołoporodowym, towarzyszy przy porodach. Uczestniczka kursów i szkoleń organizowanych m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie DOULA w Polsce. Prywatnie, potrójna mama.

Anna Gabryniewska – położna środowiskowo-rodzinna, edukatorka laktacyjna, instruktorka chustonoszenia ClauWi. Pracuje na terenie Poznania oraz okolic. Profil fb i kontakt z Anią: tutaj.

ZAPISY

Wszystkie informacje dotyczące zapisów znajdują się na naszym fun page  oraz w zakładce GRAFIK.

Webinaria są bezpłatne dla uczestników dzięki udanej zbiórce funduszy poprzez stronę Allegro Lokalnie! 🙂