Warsztaty 2018/2019

O WARSZTATACH

Jednym z elementów projektu MAMY PRAWA! realizowanego w latach 2018/2019 są warsztaty. Będę one obejmować zagadnienia obowiązującego prawa w całym okresie okołoporodowym, od ciąży, poprzez poród, pobyt w szpitalu, laktację aż do powrotu do pracy. Obejmować będą 8 cykli po 5 spotkań, organizowanych od października 2018 do października 2019.

JUŻ WKRÓTCE ZAPISY NA CYKL STYCZNIOWY I LUTOWY!

Podczas warsztatów będzie szerzona wiedza z zakresu prawa, a z drugiej strony mają one zadanie popularyzować wśród uczestników aktywne sposoby egzekwowania swoich praw, także w sytuacjach, gdy zostaną one naruszone.
Warsztaty mają być przestrzenią do dyskusji, wymiany opinii, wzajemnego wspierania się w byciu aktywnym i świadomym swoich praw obywatelem, rodzicem i pacjentem.

Wszystkie zajęcia będą mieć charakter warsztatowy, a więc z jednej strony przekazywać wiedzę, a z drugiej prowokować uczestników do aktywnego włączenia się w zajęcia. Grupy warsztatowe będą kameralne, średnio 15 osobowe.

Na zajęcia zapraszamy wszystkie chętne osoby: kobiety w ciąży, przyszłych ojców, obecnych rodziców i inne osoby zainteresowane tematyką.

PROGRAM

Jeden cykl warsztatowy obejmować będzie 5 spotkań, odbywających się w okresie od października 2018 r. do października 2019 r.

1. „Mamy Prawa w CIĄŻY” – zagadnienia opieki lekarza/położnej w czasie ciąży, przysługujących badań bezpłatnych, prawa pacjenta i aktualnie obowiązujących ustaw, w których te prawa się mieszczą, przewidywane zmiany w ustawodawstwie. Zagadnienia pisania planu porodu i planu opieki prenatalnej oraz omówienia sposobów na sukces w realizacji własnej wizji porodu, w oparciu m.in. o obowiązujące w Polsce prawo.
  2. „Mamy Prawa w PORODZIE” – prawa osoby towarzyszącej przy porodzie, przygotowanie kobiet do egzekwowania swoich praw na sali porodowej, możliwości łagodzenia bólu porodowego w oparciu o istniejące zapisy prawne versus realia porodówek z aglomeracji poznańskiej.
  3. „Mamy Prawa w SZPITALU” – omówienie stopnia przygotowania poznańskich szpitali w kontekście realizacji praw pacjenta i zapisów nowych Standardów Opieki Okołoporodowej. Omówienie różnic pomiędzy szpitalami w podejściu do pacjenta, warunków tam panujących, rutynowych procedur i obowiązujących wewnętrznych regulaminów.
  4. „Mamy Prawa w LAKTACJI” – aspekty prawne wsparcia laktacyjnego (zwłaszcza tego, które powinno być realizowane jeszcze podczas pobytu w szpitalu) oraz w kolejnych miesiącach karmienia, zagadnienia położnej środowiskowej, doradców/konsultantów laktacyjnych. Wyposażenie szpitali w kontekście przygotowanie do wsparcia kobiet w laktacji. Prawa matki karmiącej w szpitalu (jako pacjentki i jako matki hospitalizowanego dziecka). Prawa kobiety karmiącej po powrocie do pracy.
  5. „Mamy Prawa w PRACY” – zagadnienia urlopu macierzyńskiego/ rodzicielskiego, także w przypadkach szczególnych (samotna matka, młoda matka ucząca się, własna działalność gospodarcza), omówienie tzw. becikowego, karty dużej rodziny, programu 500+ i innych świadczeń rodzinnych, ulg podatkowych itp. Elementy prawa pracy istotne dla kobiety w ciąży (zasiłki chorobowe, udogodnienia na jakie może liczyć kobieta w miejscu pracy). Temat pisania skarg (tzw. pozasądowe kroki prawne) w przypadku naruszenia prawa.

Uwaga, kolejność zajęć może być zmienna – wszystkie aktualne daty spotkań znajdują się poniżej.

HARMONOGRAM I i II CYKLU WARSZTATÓW

KADRA

Anna Furmaniuk – współautorka Projektu MAMY PRAWA! oraz wielu innych projektów na rzecz godnego porodu dla kobiet w ciąży, matek i rodziców. Wiceprezes Fundacji Matecznik, instruktor szkoły rodzenia i masażu shantala. Prywatnie, mama trzech córek.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w CIĄŻY.

Alicja Nowaczyk – współautorka Projektu MAMY PRAWA!. Prezes Fundacji Matecznik. Jako certyfikowana doula wspiera kobiety i ich partnerów w całym okresie okołoporodowym, towarzyszy przy porodach. Uczestniczka kursów i szkoleń organizowanych m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie DOULA w Polsce. Prywatnie, potrójna mama.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w PORODZIE i Mamy Prawa w SZPITALU.

Agata Dawidowska – radczyni prawna, dorada zarówno, przedsiębiorcom jak i osobom fizycznym. Jej praktyka obejmuje kompleksową obsługą spółek oraz przedsiębiorstw w zakresie prawa handlowego, cywilnego, administracyjnego oraz prawa pracy. Pomaga również w rozwiązywaniu problemów prawnych, które dotykają klientów indywidualnych. Posiada bogate doświadczenie procesowe zarówno przed sądami cywilnymi jak i administracyjnymi.

Angażuje się społecznie m.in. udzielała porad prawnych rodzicom w projekcie Mamy Prawa! w roku 2017.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w PRACY.

Ewa Masełkowska – międzynarodowy certyfikowany konsultant laktacyjny IBCLC. Od lat wspiera świeżo upieczone mamy i ich dziećmi udzielając konsultacji laktacyjnych w ich domach lub w gabinecie w ramach pracy swojej Poradni Laktacyjnej „Mleczna droga”.

Od kilku lat współpracuje z Fundacją Matecznik, prowadząc warsztaty oraz prelekcje podczas konferencji.

Prowadzi zajęcia Mamy Prawa w LAKTACJI.

MIEJSCE  WARSZTATÓW

Wszystkie zajęcia odbywać się będą w przestrzeniach warsztatowni Cook Look Book przy ul. Kochanowskiego 1/12b w Poznaniu.

ZAPISY

Zgłoszenia przyjmujemy wyłącznie przez poniższy formularz zgłoszeniowy:

REGULAMIN PROJEKTU

Uczestnicy projektu zobowiązani są do zapoznania się z Regulaminem, który informuje jednocześnie o przetwarzaniu danych osobowych uczestników.

Projekt jest dofinansowany ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2018/2019

ul. Kanałowa 18/16
60-710 Poznań