Spotkania z położnymi

SPOTKANIA Z POŁOŻNYMI Z WIELKOPOLSKICH PORODÓWEK

Jednym z elementów projektu Matecznik Zmian są spotkania on-line dla przyszłych rodziców poruszające zagadnienia procedur obowiązujących w szpitalach z oddziałami położniczymi na terenie województwa wielkopolskiego. Celem spotkań jest zbudowanie przestrzeni dialogu między kobietami w ciąży a położnymi, zwiększenie wiedzy przyszłych rodziców na temat realiów panujących na porodówkach oraz skonfrontowanie zapisów standardów okołoporodowych z realiami panującymi w szpitalach.

Spotkania odbywają się on-line w formie wywiadu z położną pracującą na bloku porodowym. Moderatorka spotkania- lokalna Aktywistka Fundacji – zadaje pytania z listy oraz zachęca uczestników do zadawania własnych poprzez chat. Webinaria takie to doskonała okazja do:

• skonfrontowania zapisów prawnych z realiami panującymi na oddziałach,
  • poszukania sposób egzekwowania swoich praw w przypadku obostrzeń/reguł panujących w placówkach,
  • wysłuchania położnych, ich pomysłów na realizacją zapisów SOOO,
  • przedstawienia położnym swoich potrzeb i oczekiwań dot. pobytu i opieki w szpitalu.

HARMONOGRAM SPOTKAŃ

Spotkania będą organizowane na bieżąco przez cały czas trwania projektu. Poniżej lista:

1. 27.10.2022 r. czwartek, godz. 18.00. Wielkopolski Szpital Zespolony w Lesznie. Ekspertka – Katarzyna Szeibe-Lipińska położna z bloku porodowego. Prowadząca: Milena Nadolna-Dróżdż. Zapisy.
  2. 15.11.2022 r. wtorek, godz. 12.00. Specjalistyczny Szpital w Pile. Ekspertka – Oliwia Lisiewicz – położna z oddziału porodowego. Prowadząca: Magdalena Piwowarczyk. Zapisy.
  3. 28.11.2022 r. poniedziałek, godz. 16.00. Szpital Powiatowy w Śremie. Ekspertka – Ewelina Stasińska – położna z oddziału porodowego. Prowadzące: Anna Gołębiowska, Joanna Muszyńska. Zapisy.
  4. 01.12.2022 r. czwartek, godz.18.00. Szpital w Ostrowie Wielkopolskim. Ekspertka – Anita Świątek – położna oddziałowa. Prowadząca: Daria Boniec-Błaszczyk. Zapisy.

REGULAMIN PROJEKTU

Każda osoba biorąca udział w projekcie zobowiązana jest do zapoznania się z jego Regulaminem.