Wniosek o udostępnienie informacji publicznej – Szpital Wojewódzki w Poznaniu

Martwi nas bardzo mała dostępność znieczulenia zewnątrzoponowego przy porodach w poznańskich szpitalach.

Postanowiłyśmy zapytać dyrekcję Szpitala Wojewódzkiego (tzw. „Lutycka”), jak wygląda ta kwestia u nich. Przy okazji dopytałyśmy się o dostępność łazienek, bo wiemy, że oddział porodowy czeka z niecierpliwością na remont i może zainteresowanie organizacji pozarządowych oraz samych kobiet – przyspieszy zmiany.

08.12.2020 r. – Wniosek o udostępnienie informacji publicznej – Szpital Wojewódzki w Poznaniu

14.12.2020 r. – Odpowiedź szpitala – teoretycznie znieczulenie zewnątrzoponowe jest, ale w ostatnich 3 latach użyto go jedynie …. 2 razy przy porodach. Na 5 sal porodowych jest jedna łazienka. Oddział porodowy cieszą się naprawdę dobrymi opiniami wśród rodzących kobiet, ale jak widać – jest jeszcze pole do poprawy!

Biorąc pod uwagę odpowiedź Szpitala i duże zainteresowanie kobiet rodzeniem na oddziale porodowym w Szpitalu Wojewódzkim, stworzyłyśmy wzór zapytania o dostęp do informacji publicznej, tak by każda zainteresowana tematem kobieta, mogła wysłać do dyrekcji zapytanie w tej sprawie. Być może, duże zainteresowanie kobiet przyczyni się do szybszej decyzji o remoncie oddziału porodowego oraz większej dostępności znieczulenia zewnątrzoponowego przy porodach siłami natury.

WZÓR PISMA – możesz dodać coś od siebie, dopytać się o inne kwestie, to tylko wzór 🙂