Warsztaty 2019

PROGRAM

Od kwietnia do grudnia 2019 r. odbędzie się 5 cykli, po 7 warsztatów w każdym cyklu. Uzupełnienie zajęć w Gzubie stanowią warsztaty „MAMY PRAWA!”

1. „PORÓD KROK PO KROKU” – po czym rozpoznać, że poród się zaczyna, kiedy jechać do szpitala, omówienie poszczególnych faz porodu i po czym je rozpoznać, informacje o tym, na czym polega poród przez cesarskie cięcie.
  2. „OSWOJONY BÓL PORODOWY” – o istocie i zadaniu bólu, o niefarmakologicznych metodach i technikach jego łagodzenia, o hormonach sterujących przebiegiem porodu, o farmakologicznych metodach łagodzenia bólu i tzw. kaskadzie interwencji medycznych w porodzie, związanych ze stosowaniem farmakologii.
  3. „Z NACIĘCIEM, CZY BEZ?” – jak przygotować swoje ciało do porodu siłami natury, i dlaczego korzystniej dla matki jest ochronić krocze przed nacięciem, na czyn polega cięcie krocza, jakie są jego następstwa.
  4. „POŁÓG – IV TRYMESTR CIĄŻY” – o zmianach emocjonalnych i fizycznych u kobiety w połogu, jak zmienia się ciało po porodzie, jak sobie radzić z połogowymi odczuciami, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu.
  5. „INSTRUKCJA OBSŁUGI NOWORODKA” – omówienie odruchów noworodka i niemowlęcia, jego wyglądu i zachowania oraz etapów rozwoju w pierwszych miesiącach życia, pokaz podnoszenia, odkładania, trzymania i przewijania.
  6. „RODZICE I DZIECKO NA MLECZNEJ DRODZE” – omówienie, na czym polega karmienie oparte o potrzebę dziecka, omówienie elementów, które wpływają na dobry start w karmieniu piersią, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu, porady co robić w przypadku najczęściej spotykanych trudności, obalenie mitów na temat karmienia piersią, wskazanie wyznaczników prawidłowego karmienia niemowlęcia.
  7. „DZIECKO Z BLISKA” – warsztat o tym, jak skomunikować się z noworodkiem i niemowlęciem, jak rozpoznać i zrozumieć jego potrzeby, połączone z nauką masażu shantala.

HARMONOGRAM WARSZTATÓW W 2019 ROKU:

Kolejność zajęć w poszczególnych cyklach może być zmienna. Niektóre zajęcia odbywają się po dwa w jednym dniu (spowodowane jest to dyspozycyjnością prowadzących, dostępnością lokalu lub wypadkami losowymi).

KADRA

Agnieszka Dengler – położna, z 14 letnim doświadczeniem w pracy na oddziale porodowym szpitala przy ul. Polnej w Poznaniu. Obecnie pracuje jako położna środowiskowa oraz przyjmuje porody domowe. Mama dwójki fantastycznych chłopaków, holistycznie patrząca na opiekę okołoporodowa, z zainteresowaniem zgłębiająca tajniki ziołolecznictwa i aromaterapii.

Anna Furmaniuk – współautorka Projektu „Czekamy na Gzuba” oraz wielu innych projektów na rzecz godnego porodu dla kobiet w ciąży, matek i rodziców. Wiceprezes Fundacji Matecznik, instruktor szkoły rodzenia i masażu shantala. Prywatnie mama trzech Córek.

Lech Furmaniuk – Fizjoterapeuta z  prawie 20-letnią praktyką  prowadzeniu zajęć terapeutycznych dla dzieci i dorosłych z deficytem neurologicznym. Uczestnik wielu certyfikowanych kursów oraz szkoleń zawodowych, min. z metody PNF, Integracji Sensorycznej, Integracji Bilateralnej oraz Weroniki Sherborne.

Ewa Masełkowska – międzynarodowy certyfikowany konsultant laktacyjny IBCLC. Od lat wspiera świeżo upieczone mamy i ich dziećmi udzielając konsultacji laktacyjnych w ich domach lub w gabinecie w ramach pracy swojej Poradni Laktacyjnej „Mleczna droga”.

Alicja Nowaczyk – współautorka Projektu MAMY PRAWA!. Prezes Fundacji Matecznik. Jako certyfikowana doula wspiera kobiety i ich partnerów w całym okresie okołoporodowym, towarzyszy przy porodach. Uczestniczka kursów i szkoleń organizowanych m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie DOULA w Polsce. Prywatnie, potrójna mama.

MIEJSCE  WARSZTATÓW

Wszystkie zajęcia odbywają się w siedzibie Centrum Inicjatyw Rodzinnych przy ul.  F. Ratajczaka 44 w Poznaniu.

Na zajęcia zapraszamy wszystkie chętne osoby: kobiety w ciąży, przyszłych ojców. Mogą to być zarówno osoby w pierwszej ciąży, jak i rodzice oczekujący narodzin kolejnego dziecka.

REGULAMIN PROJEKTU

Uczestnicy projektu zobowiązani są do zapoznania się z Regulaminem, który informuje jednocześnie o przetwarzaniu danych osobowych uczestników.

Projekt dofinansowany ze środków Miasta Poznania

Projekt  realizowany przy współpracy z Poznańskim Centrum Świadczeń – Centrum Inicjatyw Rodzinnych