Projekt „Czekamy na Gzuba!”

O PROJEKCIE

Projekt „Czekamy na Gzuba!” powstał z potrzeby zwiększenia wiedzy dotyczącej przebiegu porodu oraz opieki nad noworodkiem u przyszłych rodziców z Poznania.

ZAPISZ SIĘ!

Zadaniem Projektu jest udzielenie przyszłym Rodzicom kompleksowego wsparcia opartego o cykl BEZPŁATNYCH warsztatów.  Warsztaty obejmują zarówno problematykę samego porodu, jako wydarzenia determinującego jakość opieki nad noworodkiem i niemowlęciem, jak również problematykę potrzeb dziecka w pierwszych tygodniach i miesiącach życia, jego pielęgnację oraz rozwój psychomotoryczny.

Program warsztatów łączy zajęcia przygotowujące przyszłych rodziców do aktywnego i intuicyjnego porodu, z zajęciami promującymi naturalne, pełne bliskości z dzieckiem, rodzicielstwo bliskości (attachment parenting – AP). Rodzicielstwo bliskości oparte jest o wiedzę i rozumienie emocjonalnych i psychomotorycznych potrzeb dziecka i wagi ich adekwatnego zaspokajania, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju małego dziecka od pierwszych chwil jego życia.

PROGRAM

Warsztaty obejmować będą 3 cykle po 10 spotkań, w okresie od maja do grudnia 2018 r.

1. „PORÓD KROK PO KROKU” – po czym rozpoznać, że poród się zaczyna, kiedy jechać do szpitala, omówienie poszczególnych faz porodu i po czym je rozpoznać, informacje o tym, na czym polega poród przez cesarskie cięcie.
  2. „OSWOJONY BÓL PORODOWY” – o istocie i zadaniu bólu, o niefarmakologicznych metodach i technikach jego łagodzenia, o hormonach sterujących przebiegiem porodu, o farmakologicznych metodach łagodzenia bólu i tzw. kaskadzie interwencji medycznych w porodzie, związanych ze stosowaniem farmakologii.
  3. „WYREŻYSERUJ SWÓJ PORÓD” – warsztat przygotowujący do asertywnej realizacji swojej wizji porodu w szpitalu, zapoznanie uczestników z ich prawami w porodzie, i z tajnikami pisania dobrego planu porodowego.
  4. „Z NACIĘCIEM, CZY BEZ?” – jak przygotować swoje ciało do porodu siłami natury, i dlaczego korzystniej dla matki jest ochronić krocze przed nacięciem, na czyn polega cięcie krocza, jakie są jego następstwa.
  5. „GDZIE RODZIĆ? O oddziałach porodowych w Poznaniu.” – spotkanie poświęcone warunkom panującym na wszystkich 4 oddziałach porodowych w Poznaniu.
  6. „POŁÓG – IV TRYMESTR CIĄŻY” – o zmianach emocjonalnych i fizycznych u kobiety w połogu, jak zmienia się ciało po porodzie, jak sobie radzić z połogowymi odczuciami, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu.
  7. „INSTRUKCJA OBSŁUGI NOWORODKA, cz. 1” – omówienie odruchów noworodka i niemowlęcia, jego wyglądu i zachowania oraz etapów rozwoju w pierwszych miesiącach życia.
  8. „INSTRUKCJA OBSŁUGI NOWORODKA, cz. 2” – trening podnoszenia, odkładania, trzymania, przewijania i kąpania małego Dziecka.
  9. „RODZICE I DZIECKO NA MLECZNEJ DRODZE” – omówienie, na czym polega karmienie oparte o potrzebę dziecka, omówienie elementów, które wpływają na dobry start w karmieniu piersią, zarówno po porodzie siłami natury, jak i po cesarskim cięciu, porady co robić w przypadku najczęściej spotykanych trudności, obalenie mitów na temat karmienia piersią, wskazanie wyznaczników prawidłowego karmienia niemowlęcia.
  10. „DZIECKO Z BLISKA” – warsztat o tym, jak skomunikować się z noworodkiem i niemowlęciem, jak rozpoznać i zrozumieć jego potrzeby, połączone z nauką masażu shantala.

Uwaga, kolejność zajęć może być zmienna – wszystkie aktualne daty spotkań znajdują się poniżej.

HARMONOGRAM III CYKLU WARSZTATÓW

KADRA

Anna Furmaniuk – współautorka Projektu „Czekamy na Gzuba” oraz wielu innych projektów na rzecz godnego porodu dla kobiet w ciąży, matek i rodziców. Wiceprezes Fundacji Matecznik, instruktor szkoły rodzenia i masażu shantala.

Lech Furmaniuk – Fizjoterapeuta z  prawie 20-letnią praktyką  prowadzeniu zajęć terapeutycznych dla dzieci i dorosłych z deficytem neurologicznym. Uczestnik wielu certyfikowanych kursów oraz szkoleń zawodowych, min. z metody PNF, Integracji Sensorycznej oraz Weroniki Sherbourne.

Ewa Masełkowska – międzynarodowy certyfikowany konsultant laktacyjny IBCLC. Od lat wspiera świeżo upieczone mamy i ich dziećmi udzielając konsultacji laktacyjnych w ich domach lub w gabinecie w ramach pracy swojej Poradni Laktacyjnej „Mleczna droga”.

Alicja Nowaczyk – współautorka Projektu MAMY PRAWA!. Prezes Fundacji Matecznik. Jako certyfikowana doula wspiera kobiety i ich partnerów w całym okresie okołoporodowym, towarzyszy przy porodach. Uczestniczka kursów i szkoleń organizowanych m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie DOULA w Polsce. Prywatnie, potrójna mama.

MIEJSCE  WARSZTATÓW

Wszystkie zajęcia, oprócz spotkania „Z nacięciem czy bez?”,odbywać się będą w siedzibie Centrum Inicjatyw Rodzinnych przy ul.  F. Ratajczaka 44 w Poznaniu.

Spotkanie poświęcone ochronie krocza podczas porodu odbędzie się w Cook Look Book przy ul. Kochanowskiego 1/12.

Na zajęcia zapraszamy wszystkie chętne osoby: kobiety w ciąży, przyszłych ojców. Mogą to być zarówno osoby w pierwszej ciąży, jak i rodzice oczekujący narodzin kolejnego dziecka.

ZAPISY

Zgłoszenia przyjmujemy wyłącznie przez poniższy formularz zgłoszeniowy:

ZAPISZ SIĘ!

REGULAMIN PROJEKTU

Uczestnicy projektu zobowiązani są do zapoznania się z Regulaminem, który informuje jednocześnie o przetwarzaniu danych osobowych uczestników.

Projekt jest dofinansowany ze środków Miasta Poznania

Projekt realizowany przy współpracy z Poznańskim Centrum Świadczeń – Centrum Inicjatyw Rodzinnych

ul. Kanałowa 18/16
60-710 Poznań