Projekt „Czekamy na Gzuba!”

O PROJEKCIE

Projekt „Czekamy na Gzuba!” powstał z potrzeby zwiększenia wiedzy dotyczącej przebiegu porodu oraz opieki nad noworodkiem u przyszłych rodziców z Poznania.

Zadaniem Projektu jest udzielenie przyszłym Rodzicom kompleksowego wsparcia opartego o cykl BEZPŁATNYCH warsztatów.  Warsztaty obejmują zarówno problematykę samego porodu, jako wydarzenia determinującego jakość opieki nad noworodkiem i niemowlęciem, jak również problematykę potrzeb dziecka w pierwszych tygodniach i miesiącach życia, jego pielęgnację oraz rozwój psychomotoryczny.

Program warsztatów łączy zajęcia przygotowujące przyszłych rodziców do aktywnego i intuicyjnego porodu, z zajęciami promującymi naturalne, pełne bliskości z dzieckiem, rodzicielstwo bliskości (attachment parenting – AP). Rodzicielstwo bliskości oparte jest o wiedzę i rozumienie emocjonalnych i psychomotorycznych potrzeb dziecka i wagi ich adekwatnego zaspokajania, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju małego dziecka od pierwszych chwil jego życia.

Projekt jest dofinansowany ze środków Miasta Poznania

Projekt realizowany przy współpracy z Poznańskim Centrum Świadczeń – Centrum Inicjatyw Rodzinnych