Czekamy na Gzuba 2022

馃ぉ馃ぉ馃ぉ聽 To ju偶 pi膮ty rok z Gzubem!聽 聽馃ぉ馃ぉ馃ぉ

Kolejny raz dzi臋ki dofinansowaniu Urz臋du Miasta Poznania zapraszamy mieszka艅c贸w miasta Poznania na udzia艂 w projekcie „Czekamy na Gzuba”, kt贸ry w tym roku obejmuje 3 g艂贸wne zadania:

1. Cykl zaj臋膰 przygotowuj膮cych do porodu i rodzicielstwa.
  2. Webinaria z po艂o偶nymi z pozna艅skich porod贸wek.
  3. Indywidualne konsultacje prawne i psychologiczne.

ZAJ臉CIA DLA PRZYSZ艁YCH RODZIC脫W

W roku 2022 odb臋dzie si臋 a偶 8 cykli spotka艅, ka偶de po 8 zaj臋膰. Spotyka膰 b臋dziemy si臋 stacjonarnie lub on-line, w zale偶no艣ci od sytuacji epidemiologicznej. Program zaj臋膰:

1. 鈥濸OR脫D KROK PO KROKU鈥聽鈥 po czym rozpozna膰, 偶e por贸d si臋 zaczyna, kiedy jecha膰 do szpitala, om贸wienie poszczeg贸lnych faz porodu i po czym je rozpozna膰, informacje o tym, na czym polega por贸d przez cesarskie ci臋cie.
    Prowadz膮ca 鈥撀Ewelina Stasi艅ska聽鈥 po艂o偶na.
  2. 鈥瀂 NACI臉CIEM, CZY BEZ?鈥聽鈥 jak przygotowa膰 swoje cia艂o do porodu si艂ami natury, i dlaczego korzystniej dla matki jest ochroni膰 krocze przed naci臋ciem, na czym polega ci臋cie krocza, jakie s膮 jego nast臋pstwa.
    Prowadz膮ca 鈥撀Ewelina Stasi艅ska聽鈥 po艂o偶na.
  3. „CI臉CIE CESARSKIE BEZ TAJEMNIC” – o przes艂ankach do planowanego, jak i nieplanowanego ci臋cia cesarskiego. Przygotowanie do operacji, jej przebieg, mo偶liwe powik艂ania, po艂贸g oraz dochodzenie do siebie.聽
    Prowadz膮ca – Justyna Magie艂da-Stola聽– ginekolo偶ka.
  4. 鈥濷SWOJONY B脫L PORODOWY鈥聽鈥 o istocie i zadaniu b贸lu, o niefarmakologicznych metodach i technikach jego 艂agodzenia, hormonach steruj膮cych przebiegiem porodu, o farmakologicznych metodach 艂agodzenia b贸lu dost臋pnych na pozna艅skich oddzia艂ach porodowych.聽
    Prowadz膮ca 鈥撀Alicja Nowaczyk聽鈥 doula.
  5. 鈥濸O艁脫G 鈥 IV TRYMESTR CI膭呕Y鈥聽鈥 o zmianach emocjonalnych i fizycznych u kobiety w po艂ogu, jak zmienia si臋 cia艂o po porodzie, jak sobie radzi膰 z po艂ogowymi odczuciami, zar贸wno po porodzie si艂ami natury, jak i po cesarskim ci臋ciu.
    Prowadz膮ce 鈥撀Anna Gabryniewska聽鈥聽po艂o偶na oraz聽Anna Furmaniuk聽鈥 instruktorka szko艂y rodzenia.
  6. 鈥濺ODZICE I DZIECKO NA MLECZNEJ DRODZE鈥聽鈥 om贸wienie, na czym polega karmienie oparte o potrzeb臋 dziecka, om贸wienie element贸w, kt贸re wp艂ywaj膮 na dobry start w karmieniu piersi膮, zar贸wno po porodzie si艂ami natury, jak i po cesarskim ci臋ciu, porady co robi膰 w przypadku najcz臋艣ciej spotykanych trudno艣ci, obalenie mit贸w na temat karmienia piersi膮, wskazanie wyznacznik贸w prawid艂owego karmienia niemowl臋cia.
    Prowadz膮ca 鈥撀Ewa Mase艂kowska聽鈥 konsultantka laktacyjna.
  7. 鈥濱NSTRUKCJA ROZWOJU NOWORODKA鈥聽鈥 om贸wienie odruch贸w noworodka i niemowl臋cia, jego wygl膮du i zachowania oraz etap贸w rozwoju w pierwszych miesi膮cach 偶ycia, pokaz podnoszenia, odk艂adania, trzymania i przewijania.聽
    Prowadz膮cy 鈥撀Lech Furmaniuk聽鈥 fizjoterapeuta.
  8. 鈥濪ZIECKO Z BLISKA鈥聽鈥 warsztat o tym, jak skomunikowa膰 si臋 z noworodkiem i niemowl臋ciem, jak rozpozna膰 i zrozumie膰 jego potrzeby, po艂膮czone z nauk膮 masa偶u shantala.聽
    Prowadz膮ca 鈥撀Anna Furmaniuk聽鈥 instruktorka masa偶u shantala.

HARMONOGRAM ZAJ臉膯

Harmonogram zaj臋膰 poni偶ej. Cykl sz贸sty w wi臋kszo艣ci odbywa si臋 stacjonarnie w formie warsztat贸w Centrum Inicjatyw Rodzinnych w Poznaniu przy ul. Ratajczaka 44. Pozosta艂e zaj臋cia b臋d膮 prowadzone on-line.

ZAPISY NA ZAJ臉CIA

Zapisy przyjmujemy poprzez formularze rejestracyjne, kt贸re dost臋pne s膮:

WEBINARIA Z PO艁O呕NYMI

Dodatkowo, w ramach projektu zapraszamy Was na webinaria dotycz膮ce procedur szpitalnych. Ka偶de spotkanie to wywiad z po艂o偶n膮 z innej pozna艅skiej porod贸wki. Wypytamy si臋 jej 馃檪 o to, jak wygl膮da przyj臋cie do szpitala, jak wyposa偶one s膮 sale, na jakie typowe procedury ma si臋 przygotowa膰 rodz膮ca.

Terminy najbli偶szych spotka艅:

1. 27 czerwca 2022 r. poniedzia艂ek godz. 10.00 – spotkanie z po艂o偶n膮 ze Szpitala 艢w. Rodziny – Danut膮 Zaj膮c. Zapisy poprzez formularz.
  2. 28 czerwca 2022 r. wtorek godz. 10.00 – spotkanie z po艂o偶n膮 ze Szpitala Wojew贸dzkiego – Izabel膮 J贸skowiak. Zapisy poprzez formularz.
  3. 6 lipca 2022 r. 艣roda godz. 18.00 – spotkanie z po艂o偶n膮 ze Szpitala GPSK przy ul. Polnej – Beat膮 Janick膮. Zapisy poprzez formularz.
  4. 22 sierpnia 2022 r. poniedzia艂ek godz. 10.00 – spotkanie z po艂o偶n膮 ze Szpitala Wojew贸dzkiego – Izabel膮 J贸skowiak. Zapisy poprzez formularz.
  5. 30 sierpnia 2022 r. wtorek godz. 11.00 – spotkanie z po艂o偶n膮 ze Szpitala 艢w. Rodziny – Danut膮 Zaj膮c. Zapisy poprzez formularz.
  6. 8 wrze艣nia 2022 r. czwartek godz. 16.00 – spotkanie z zast臋pczyni膮 po艂o偶nej oddzia艂owej Szpitala Miejskiego im. Raszei – Alin膮 Szarlej. Zapisy poprzez formularz.
  7. 16 wrze艣nia 2022 r. pi膮tek godz. 10.00 –聽spotkanie z po艂o偶n膮 ze Szpitala GPSK przy ul. Polnej – Beat膮 Janick膮. Zapisy poprzez formularz.

INDYWIDUALNE KONSUTLACJE PRAWNE I PSYCHOLOGICZNE

Je艣li spodziewasz si臋 dziecka lub zosta艂a艣 niedawno mam膮 i czujesz, 偶e chcesz porozmawia膰 z psychologiem lub prawnikiem, umo偶liwiamy bezp艂atne konsultacje:

• indywidualne konsultacje psychologiczne – szczeg贸艂y znajdziesz tutaj, a zapisa膰 si臋 mo偶na poprzez formularz
  • indywidualne konsultacje prawne – szczeg贸艂y znajdziesz tutaj, a zapisa膰 si臋 mo偶na poprzez formularz

REGULAMIN PROJEKTU

Ka偶dy z uczestnik贸w zobowi膮zany by艂 do zapoznania si臋 z聽Regulaminem projektu, kt贸ry informowa艂 r贸wnie偶 o przetwarzaniu danych osobowych.

Uczestnictwo w projekcie jest bezp艂atne dzi臋ki dofinansowaniu Miasta Poznania i wsp贸艂pracy z Centrum Inicjatyw Rodzinnych.

Miejsce spotka艅:
R贸偶ne, w zale偶no艣ci od Projektu 馃檪

ul. Jab艂oniowa 9/1
60-185 Sk贸rzewo

Projekt dofinansowany ze 艣rodk贸w Program Fundusz Inicjatyw Obywatelskich
Wykonanie: WEBNIS. Wszystkie prawa zastrze偶one.