Nasza szkoła rodzenia kończy 6 lat!

Właśnie dzisiaj mija 6 lat, odkąd spotkałyśmy się z uczestnikami pierwszego kursu szkoły rodzenia, przeprowadzonego w styczniu 2012 roku – wtedy jeszcze pod nazwą „Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa Gaja”.

6 lat to poważny wiek. Dla niektórych Ludzi to czas zakończenia pewnego etapu edukacji (przedszkolnej) i rozpoczęcie nowego. Nie do wiary, ale Dzieci uczestników naszych kursów z roku 2012 właśnie poszły do zerówki !

6 lat minęło bardzo szybko. Po drodze wiele się wydarzyło.

Przede wszystkim poznałyśmy mnóstwo wspaniałych osób – uczestników naszych zajęć. Ku naszej radości, część z nich, stała się naszymi koleżankami i kolegami, a czasem nawet i współpracownikami.

Te 6 lat to także czas intensywnej nauki. Przede wszystkim nauki pokory. Że są lata tłuste i lata chude. Że nie zawsze wszystko idzie zgodnie z planem. Że nie zawsze wychodzi tak, jakby się chciało.

Nauczyłyśmy się jednak i tego, że warto być wiernym sobie i swoim przekonaniom, nie rozmieniać się na drobne, nie schodzić z raz obranej drogi.

Jesteśmy dumne, że, mimo licznych zmian organizacyjnych, związanych z lokalizacją szkoły czy składem zespołu, przez te 6 lat nie straciłyśmy z oczu ani własnej tożsamości, ani celu, do którego zmierzamy.

Filozofia szkoły, program (rekomendowany przez Stowarzyszenie „Dobrze Urodzeni”), ilość i długość zajęć i nasze dobre chęci, by jak najlepiej przygotować Was do porodu i rodzicielstwa – pozostały, i pozostaną, bez zmian.

Nadal jesteśmy jedyną szkołą rodzenia w Poznaniu, która tak otwarcie (i odważnie) stawia poród domowy na równi z porodem w szpitalu. A już na pewno jesteśmy jedyną taką szkołą, w której wszyscy prowadzący zajęcia, porodu domowego doświadczyli osobiście (nie raz w kilku odsłonach – jako matki, ojca, położnej, douli i.. babci 😉 )

Nadal omawiamy prawa w porodzie i promujemy rodzicielstwo bliskości, długie karmienie piersią, spanie z dzieckiem, ekologiczną pielęgnację noworodka, chustonoszenie, masaż shantala, podczas niezmiennie treściwych, bo aż 3-godzinnych spotkań.

W tym roku, pewnym sensie, my także rozpoczynamy nowy etap. Wszak Nowy Rok to dobra okazja do zrobienia porządków i my też  – wreszcie – uporządkowałyśmy kilka spraw.

Przede wszystkim przestałyśmy używać dotychczasowej nazwy „Gaja” dla zajęć naszej szkoły rodzenia. Oznacza to więc, że dotychczasowa domena szkoły: www.gaja-szkolarodzenia.pl prowadzi na stronę naszej Fundacji. Podobnie rzecz ma się z pocztą. Teraz funkcjonujemy po prostu jako szkoła rodzenia w Mateczniku, a wszystkie informacje dotyczące zajęć znajdziecie w zakładce „szkoła rodzenia” .

Z uczestnikami styczniowej szkoły rodzenia anno domini 2018 spotykamy się już dzisiaj o godz. 18. Po raz pierwszy w nowym miejscu, po raz pierwszy w tak dużym składzie. Frekwencja zaskoczyła nas i uradowała, i zaskutkowała tym, że również po raz pierwszy zdecydowałyśmy się uruchomić 2, równoległe, grupy.

Czy to wróżba na cały, 2018-ty, rok? Bardzo byśmy sobie tego życzyły 🙂

Dotychczasowym uczestnikom naszych zajęć bardzo, bardzo dziękujemy. Za zaufanie, za siłę Waszych przekonań i wiarę w sens naturalnego porodu. Za Wasze poczucie humoru, za wszystkie cenne uwagi i przekazywane historie. Bez Was nie byłoby tej szkoły. Dziękujemy.

A wszystkich przyszłych Rodziców zapraszamy do nas 🙂 Jeśli myślicie o porodzie domowym, albo po prostu o porodzie naturalnym, jeśli ważny dla Was jest bliski kontakt z Dzieckiem od pierwszych chwil jego życia – spotkajmy się w Mateczniku. Jesteśmy pewne, że znajdziemy wspólną płaszczyznę porozumienia 🙂

Do zobaczenia!

0 komentarzy
Inline Feedbacks