Informacje o poronieniu

W ostatnich kilku tygodniach poruszyłyśmy temat poronienia na różne sposoby. W tym poście zbieramy w jedną całość wszystkie informacje o poronieniu, które możesz znaleźć na naszej stronie. Opisujemy to, co już się u nas zadziało oraz to, co jeszcze się zadzieje:

MAMY PRAWA W PORONIENIU

W artykule „Mamy prawa w poronieniu” znajdziesz informacje o tym, jak wygląda poronienie w szpitalu, a jak wygląda w domu. Wiele kobiet nie wie, że ma prawo wyboru miejsca poronienia tak samo, jak ma prawo wyboru miejsca porodu dziecka. Zależało nam na tym, aby właśnie ta kwestia mocno wybrzmiała, żebyś wiedziała, że ta decyzja należy do Ciebie. W artykule znajdziesz także informacje o tym, jak się do poronienia w domu przygotować oraz o organizacjach i miejscach, w których możesz szukać wsparcia.

MAMY PRAWA PO PORONIENIU

Artykuł „Mamy prawa PO poronieniu” to kompendium wiedzy o tym, jakiego wsparcia masz prawo oczekiwać w odniesieniu do istniejących przepisów. Znajdziesz tu informacje o kwestiach formalnych związanych z dokumentami Dziecka, jego pochówkiem, a także badaniem płci Dziecka i opieką medyczną i psychologiczną, która Ci przysługuje.

MAMY PRAWO WIEDZIEĆ

Film „Mam prawo wiedzieć” jest zapisem rozmowy z pracownikiem Laboratorium testDNA o diagnostyce w przypadku poronienia, min. badaniach genetycznych, które warto wykonać.

BADANIA ANKIETOWE

Badanie prowadzimy w celu zidentyfikowania obszarów opieki okołoporodowej w przypadku poronienia lub śmierci dziecka w okresie okołoporodowym, w których nie jest przestrzegane prawo i które wymagają poprawy ze ze strony pracowników ochrony zdrowia. Planujemy stworzenie rekomendacji i przesłanie ich do Ministerstwa Zdrowia. Jeżeli poroniłaś w ciągu ostatnich 2-3 lat w Polsce, koniecznie wypełnił ankietę .

GRAFIKA INFORMACYJNA

Opracowałyśmy grafikę informacyjną do udostępniania w mediach społecznościowych. Jeśli znasz Kobiety, którym ta grafika może się przydać, udostępnij nasz post na fb:

Mamy prawa przy poronieniu

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Podziel się przemyśleniami w komentarzu!x
()