Gdy radosne oczekiwanie na narodziny zamienia się w dramat …

Rodzice, którzy dowiadują się, że ich nienarodzone dziecko jest nieuleczalnie chore lub właśnie przywitali na świat takiego malucha, często przedwcześnie, doświadczają niezwykle trudnej, wręcz granicznej sytuacji. Radość, która towarzyszyła zajściu w ciążę, w jednej sekundzie zamienia się w dramat. Zwłaszcza dla kobiet wiadomość ta jest szokiem, który wprowadza chaos w ich dotychczasowe życie i niesie ze sobą ogromny stres.

W pierwszym odruchu u kobiet może pojawić się poczucie winy, pytania, „co jest ze mną nie tak”, „co zrobiłam źle”. Potem może pojawić się rozpacz, złość, bezsilność i paraliżująca świadomość, że dziecko cierpi lub będzie cierpieć po porodzie. Czasami może nastąpić zablokowanie uczuć i emocji – kobiety nie chcą się przywiązywać, w ten sposób chroniąc się przed jeszcze większym cierpieniem.

Tymczasem w Polsce ciężarna kobieta, która dowiaduje się, że urodzi ciężko i nieodwracalnie chore dziecko, nie otrzymuje od państwa żadnego wsparcia psychologicznego. Na takie wsparcie może liczyć dopiero po porodzie, ale tylko do 28 doby i nie każda wada letalna czy rozwojowa ją do takiego wsparcia kwalifikuje (Ustawa „Za życiem” i wytyczne NFZ).

Na kryzys emocjonalny, w którym znajduje się kobieta, dodatkowonakładają się wyzwania:

• w wymiarze medycznym – u kobiety może wystąpić „zespół lustrzany”, czyli pogarszający się stan zdrowia ciężarnej matki, która powoli będzie przejmować chorobę dziecka, poród, który często musi być wywołany i kończy się operacją cesarskiego cięcia, problem fizjologii połogu u kobiety, która przedwcześnie urodziła, znalezienie właściwych specjalistów dla dziecka już po wypisie ze szpitala do domu,
  • i prawnym – przysługujące badania prenatalne, zasiłki i inne formy wsparcia rodziców chorych dzieci, prawa pacjenta, prawo do informacji, do dokumentacji medycznej, kwestie urlopów/zasiłków macierzyńskiego, rodzicielskiego i wychowawczego, prawo pracy.

Aktualnie, powyższe wyzwania potęguje stan epidemii (który utrudnia dostęp do świadczeń medycznych, lekarzy i położnych), strach przed zakażeniem, widmo rozłąki z hospitalizowanym dzieckiem oraz aktualna sytuacja prawna dotyczącą terminacji ciąż w Polsce.

Aby zredukować stres, zmniejszyć cierpienie i chaos emocjonalny i informacyjny u kobiet, które dowiedziały się, że urodzą dziecko poważnie chore lub z ciężką wadą rozwojową – już na etapie ciąży należy otoczyć je wsparciem psychologicznym i prawnym, które, z jednej strony będzie powszechne i dostępne dla każdej potrzebującej wsparcia kobiety, a z drugiej będzie dopasowane do aktualnych warunków epidemiologicznych.

Możliwość odbycia rozmowy z ekspertem w cztery oczy (nawet w formie on-line), może pomóc rodzicom zmierzyć się z wyzwaniami, które niesie ze sobą trudna ciąża lub opieka nad ciężko chorym dzieckiem, czasami żałoba.

Projekt „Mamy prawo do wsparcia” daje mieszkankom Poznania i ich partnerom możliwość uzyskania opieki w ramach indywidualnych porad psychologicznych i prawnych. Każda z kobiet, czy to w ciąży lub połogu, w ramach niniejszego projektu, będzie miała możliwość odbycia bezpłatnych konsultacji z psycholożką i/lub radczynią prawną. Otrzyma także komplet informacji o tym, gdzie szukać wsparcia, gdy jej uczestnictwo w projekcie zakończy się.

Drodzy Rodzice. Jeśli spadła na Was taka wiadomość, prawdopodobnie jest to ciężar trudny do udźwignięcia. Pozwólcie sobie pomóc, by Wasz świat poukładał się na nowo…

• Projekt Mamy prawo do wsparcia jest realizowany od 1 marca do 31 grudnia 2021 roku. Więcej informacji o projekcie można zaleźć tutaj
  • Chcesz porozmawiać z psychologiem? Spotkać się z prawnikiem? Wypełnij ten formularz.
  • Zachęcamy do obejrzenia rozmowy z Anną Furmaniuk na antenie telewizji WTK: o projekcie Mamy prawo do wsparcia

Sfinansowano ze środków budżetowych Miasta Poznania.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Podziel się przemyśleniami w komentarzu!x