Zbiórka na wsparcie psychologiczne kobiet rodzących w czasie epidemii

DLACZEGO ZBIERAMY?
W Polsce codziennie ok. 1000 kobiet zostaje Matkami. Dla wielu moment spotkania z własnym Dzieckiem jest pięknym wspomnieniem, które je uskrzydla. Jednak dla części z nich doświadczenie porodu niesie ze sobą ogromną traumę, z którą nie są w stanie same sobie poradzić. Poród staje się wydarzeniem, które skrzydła podcina.
Od marca bieżącego roku straumatyzowanych Kobiet po porodzie w ogromnym tempie przybywa. Polki rodzą w dramatycznych okolicznościach i warunkach. Wystraszone ryzkiem zarażenia się, zestresowane dynamicznie zmieniającymi się procedurami w szpitalach, pozbawione wsparcia bliskiej osoby na sali porodowej, z perspektywą utraty kontaktu z własnym dzieckiem przy przedwczesnym porodzie, z ograniczonym dostępem do świadczeń medycznych w wymagającym i trudnym okresie połogu… Rzadko która z nich potrafi to wszystko sama udźwignąć, zająć się Dzieckiem, nawiązać z nim bliską, opartą na bezpiecznym przywiązaniu, relację, czy wręcz je pokochać!

Dlatego zdecydowałyśmy się na zbiórkę poprzez AllegroLokalnie.

NA CO ZBIERAMY?
I to właśnie wsparcie psychologiczne dla kobiet po traumatycznych porodach w czasie pandemii jest celem naszej zbiórki. Nasze fundacyjne rezerwy przeznaczone na wsparcie psychologiczne, od marca niestety bardzo się skurczyły. Tymczasem potrzebujących wsparcia kobiet drastycznie przybywa, a my nie możemy pomóc im tak, jak tego potrzebują. To dla nas bardzo frustrujące 🙁
CO ZROBIMY Z ZEBRANĄ KWOTĄ?
Zebrane środki przeznaczymy na sfinansowanie indywidualnych konsultacji psychologicznych dla Kobiet, które nie są w stanie same uporać się z następstwami porodu w „covidowej” rzeczywistości. Czasem wystarczy jedna rozmowa z psychologiem, by pozbierać myśli, poczuć otuchę i nadzieję, że będzie lepiej.
JAK JESZCZE MOŻESZ POMÓC?
🧡 zakup naszych cegiełek nie jest jedyną możliwością pomocy
🧡 wystaw przedmiot na Allegro Lokalnie i powiąż sprzedaż z naszą zbiórką,
🧡 zakup przedmiot powiązany z naszą zbiórką,
🧡 bądź zero-waste: wystaw przedmiot, którego już nie potrzebujesz i powiąż go z naszą zbiórką,
🧡 udostępnij link do naszej zbiórki na swoim Facebooku i zachęć Twoich znajomych do zakupów lub sprzedaży na Allegro Lokalnie przedmiotów powiązanych z naszą zbiórką
To wszystko pomoże zebrać potrzebną kwotę i da szansę wielu Kobietom uporać się z trudnymi emocjami oraz umożliwi im nowy start w macierzyństwo!
Każdej zaangażowanej i tak jak my przejętej losem rodzących Kobiet w Polsce Osobie – dziękujemy z całego serca. 🧡🧡🧡

Ta „korona” jest dla Kobiet zbyt ciężka. Pomóżmy im!!!

0 komentarzy
Inline Feedbacks

kontakt@fundacjamatecznik.pl

Podziel się przemyśleniami w komentarzu!x