Start projektu MAMY PRAWA! – w czasie pandemii

Nie tak to sobie planowałyśmy. To miała być po prostu kontynuacja naszych działań z poprzednich edycji, wzbogacona o nowy element (czyli Akademię Liderek – więcej o tym wkrótce).

Ale kiedy składałyśmy ten projekt w grudniu 2019 roku, koronawirus był jeszcze egzotyczną chorobą w dalekich Chinach.

O przyznanej dotacji dowiedziałyśmy się kilka dni przed wprowadzeniem w Polsce stanu zagrożenia epidemicznego. Szybko zrozumiałyśmy, że nasze działania będziemy realizować w zupełnie nowej okołoporodowej rzeczywistości.

Skala zmian nas przygniotła.

Zakaz porodów rodzinnych, porody w maseczkach, cesarskie cięcia u wszystkich kobiet z podejrzeniem koronawirusa, rozdzielanie malutkich dzieci od matek, zakaz odwiedzin. I wasze listy, komentarze, prośby: „Dziewczyny, zróbcie coś”.

Jak mówić o Standardzie organizacyjnym opieki okołoporodowej, gdy jego zapisy są zawieszone? Jak rozmawiać o prawie w opiece okołoporodowej, skoro to prawo potrafi zmieniać się z dnia na dzień, a odpowiedzialność za jego przestrzeganie (bądź nie) Minister Zdrowia ceduje na krajowych konsultantów, ci zaś na dyrektorów placówek medycznych?

A jednak postanowiłyśmy realizować nasz projekt. Bo wydaje nam się, że obecnie tym bardziej należy uświadamiać i edukować kobiety po to, by aktualne zmiany pozostały tylko tymczasowe.

Dlatego, po drobnej modyfikacji znaku graficznego i dopasowaniu projektu do aktualnej sytuacji epidemicznej, zaczynamy warsztatami – webinarami. Zapisy już ruszyły – szukaj linków w naszym grafiku i w zakładce „wydarzenia” na fb. Pierwsze zajęcia odbędą się już w środę 27 maja.

Każdy cykl, tradycyjnie, liczy 5 warsztatów. W bieżącym roku zaplanowałyśmy 5 cykli. Na razie wszystkie spotkania będą się odbywać w trybie on-line. Po cichu marzymy jednak, ze jesienią wrócimy do spotkań typowo warsztatowych.

Wkrótce odpalimy też Akademię Liderek – bo w tych czasach właśnie Liderek – czyli odważnych, aktywnych, przedsiębiorczych kobiet nam trzeba! Śledź naszą stronę, może zostaniesz jedną z nich?

0 komentarzy
Inline Feedbacks

Podziel się przemyśleniami w komentarzu!x
()