Interwencja w Szpitalu Powiatowym we Wrześni

Od 2019 r. bierzemy udział w projekcie Fundacji Rodzić po Ludzku – „Na straży rodzić po ludzku”. Celem projektu są działania związane z monitoringiem opieki okołoporodowej oraz działania rzecznicze z udziałem aktywistów lokalnych. Zarząd naszej fundacji w postaci Anny Furmaniuk oraz Alicja Nowaczyk został właśnie takimi „strażniczkami”.

Naszą pierwszą podjętą interwencję podjęłyśmy w Szpitalu Powiatowym we Wrześni, wobec którego słyszałyśmy nie raz zarzuty krótkiego kontaktu skóra do skóry, niewystarczającego wsparcia w laktacji oraz trudnej komunikacji. Pod koniec listopada Fundacja Rodzić po Ludzku wysłała wniosek o wprowadzenie zmian i podjęcie działań, na który szpital w grudniu odpowiedział.

Nasze główne zarzuty dotyczyły krótkiego kontaktu skóra do skóry, dużego odsetka dzieci dokarmianych mlekiem modyfikowanym, braku pytania o zgodę na interwencje medyczne, braku poszanowania godności i intymności, trudna komunikacja z personelem. W odpowiedzi Szpital zobowiązał się do przeprowadzenia szkoleń z zakresu komunikacji, do innych punktów z wniosku odniósł się z rezerwą. Dlatego też o poprosiłyśmy o spotkanie, które odbędzie się 18 lutego 2020 r. w szpitalu.

Sprawą zainteresowała się lokalna prasa. Na łamach Wiadomości Wrzesińskich pojawiło się kilka publikacji poruszających temat stanu lokalnej „porodówki”.

Zachęcamy Was do opisywania swoich doświadczeń porodowych za pomocą ankiety Fundacji Rodzić po Ludzku – wypełniło ją już ponad 50 tys. kobiet – dzięki tym opiniom możliwe są interwencje oraz zmiany!

0 komentarzy
Inline Feedbacks

Podziel się przemyśleniami w komentarzu!x
()