Warsztaty MAMY PRAWA! – cykl styczniowy i lutowy – przygotuj się do porodu po ludzku!

Już w styczniu wracamy z naszym cyklem warsztatów MAMY PRAWA!

Szukamy Kobiet i Mężczyzn z Poznania i aglomeracji poznańskiej:
– planujących macierzyństwo,
– spodziewających się Dziecka
– i tych, którzy Rodzicami już są!

Takich, którzy lubią być dobrze przygotowani, poinformowani i uświadomieni! Fajnych, aktywnych Ludzi, którzy biorą sprawy w swoje ręce i nie oglądają się na innych!

Chcesz przygotować się do porodu po ludzku? Koniecznie weź udział w BEZPŁATNYCH warsztatach „MAMY PRAWA”, poświęconych prawom kobiet w okresie okołoporodowym.

Bo warto je znać, by mądrze z nich korzystać i dzięki temu dać sobie szansę na lepszy poród i dobry start w rodzicielstwo!! Tym bardziej, że od 1 stycznia wchodzi w życie „nowy” Standard organizacyjny w opiece okołoporodowej!

Co Was czeka?

Cykl obejmuje 5 kameralnych warsztatów pt.:

1. MAMY PRAWA! w porodzie I – na których porozmawiacie o opiece lekarza/położnej w czasie ciąży, przysługujących badaniach bezpłatnych, prawach pacjenta i aktualnie obowiązujących ustawach, w których te prawa się mieszczą, a także o przewidywanych zmianach w ustawodawstwie. Nauczycie się pisać plan porodu, dowiecie się także o planie opieki prenatalnej oraz sposobach na sukces w realizacji własnej wizji porodu, w oparciu m.in. o obowiązujące w Polsce prawo. Warsztat ten stanowi rozwinięcie lubianego przez Was i popularnego warsztatu „Wyreżyseruj swój poród”.

2. MAMY PRAWA! w porodzie II – gdzie dowiecie jakie prawa przysługują osobie towarzyszącej przy porodzie, jak przygotować kobiety do egzekwowania swoich praw na sali porodowej, o możliwościach łagodzenia bólu porodowego w oparciu o istniejące zapisy prawne versus realia porodówek z aglomeracji poznańskiej.

3. MAMY PRAWA! w szpitalu – gdzie poznacie stopień przygotowania poznańskich szpitali w kontekście realizacji praw pacjenta i zapisów nowych Standardów Opieki Okołoporodowej. Podyskutujecie się o różnicach pomiędzy szpitalami w podejściu do pacjenta, warunków tam panujących, rutynowych procedur i obowiązujących wewnętrznych regulaminów. Warsztat ten stanowi rozwinięcie lubianego przez Was i popularnego warsztatu „Gdzie rodzić?”.

4. MAMY PRAWA! w pracy – gdzie poruszone zostaną zagadnienia urlopu macierzyńskiego/ rodzicielskiego, także w przypadkach szczególnych (samotna matka, młoda matka ucząca się, własna działalność gospodarcza), omówienie tzw. becikowego, karty dużej rodziny, programu 500+ i innych świadczeń rodzinnych, ulg podatkowych itp. Elementy prawa pracy istotne dla kobiety w ciąży (zasiłki chorobowe, udogodnienia na jakie może liczyć kobieta w miejscu pracy). Temat pisania skarg (tzw. pozasądowe kroki prawne) w przypadku naruszenia prawa.

5. MAMY PRAWA! w laktacji – tutaj dowiecie się o prawnych aspektach wsparcia laktacyjnego (zwłaszcza tego, które powinno być realizowane jeszcze podczas pobytu w szpitalu) oraz w kolejnych miesiącach karmienia. Poruszone zostaną zagadnienia położnej środowiskowej, doradców/konsultantów laktacyjnych. Poznacie wyposażenie szpitali w kontekście przygotowanie do wsparcia kobiet w laktacji oraz prawa matki karmiącej w szpitalu (jako pacjentki i jako matki hospitalizowanego dziecka). Dowiecie się, jakie są prawa kobiety karmiącej po powrocie do pracy.

Warsztaty poprowadzimy my, czyli Alicja Nowaczyk i Anna Furmaniuk (autorki Projektu) oraz radczyni prawna Agata Dawidowska i międzynarodowa konsultantka laktacyjna Ewa Masełkowska.

JAK SIĘ ZAPISAĆ?

Zgłoszenia przyjmujemy tylko poprzez formularz zgłoszeniowy

GDZIE?

Wszystkie warsztaty odbywać się będą w Pracowni COOK LOOK BOOK, przy ul. Kochanowskiego 1/12b w Poznaniu.

Warsztaty MAMY PRAWA! są częścią Projektu MAMY PRAWA!, realizowanego przez Fundację Matecznik od 2016 r. Więcej informacji o wydarzeniach w tej edycji projektu możesz przeczytać tutaj: oraz na fanpejdżu Fundacji.

Projekt dofinansowany jest ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich 2018.

Zapisz się, przekaż informację innym przyszłym rodzicom i przyjdź!

ZAPRASZAMY!!!!