Projekt Zdrowy Poznaniak

O PROJEKCIE

Projekt „Od zdrowego niemowlaka do zdrowego Poznaniaka” zakłada zwiększenie wiedzy na temat zdrowego odżywania się oraz zapobieganiu zaburzeniom odżywania  wśród przyszłych rodziców oraz rodziców małych dzieci. Będzie to cykl warsztatów dotyczący budowania prawidłowych nawyków żywieniowych, przekazujący wiedzę na temat korzyści z tego płynących, promujący karmienie piersią oraz świadome podejście do żywienia.

Zapraszamy osoby oczekujące narodzin dziecka, jak i rodziców małych dzieci na bezpłatne spotkania z dietetykiem.

Zapisy jedynie poprzez formularz a szczegóły projektu poniżej.

PROGRAM

Zapraszamy Was na jeden z 2 CYKLI WARSZTATOWYCH, które odbędą się w okresie kwiecień – sierpień 2018 r.

Jeden cykl obejmuje następujące tematy:

1. ŁYŻECZKA W RUCH, czyli rozszerzanie diety niemowląt. Odpowiedni moment na wprowadzanie pokarmów stałych, dobre produkty oraz posiłki na start, alergeny, zdrowe słodycze, produkty, których zdecydowanie należy unikać.
    Zajęcia dla rodziców z dziećmi.
  2. BABY LED WEANING – omówienie sposobu rozszerzania diety niemowlęcia znanego jako BLW (które polega m.in. na ominięciu etapu podawania papek i podawaniu od razu całych części owoców i warzyw). Założenia teoretyczne, praktyczne wskazówki, zalety metody i ewentualne trudności z nią związane.
    Zajęcia dla rodziców z dziećmi.
  3. JUŻ NIE NIEMOWLĘ – I CO DALEJ, czyli dieta dziecka po 1 roku życia. Potrzeby żywieniowe małego dziecka, długie karmienie piersią, jak komponować jadłospis, jakich błędów unikać. Jak postępować w przypadku nadmiaru niedoboru masy ciała.
    Zajęcia dla rodziców, możliwa obecność dzieci.
  4. NIEJADKI – JAK UGRYŹĆ TEMAT? Spotkanie poświęcone tematowi trudności w odżywianiu, m.in. neofobii i jedzeniu wybiórczemu. Kiedy zacząć się martwić o dziecko, jakie kroki podjąć?
    Zajęcia dla rodziców, z racji tematyki spotkanie przeznaczone jedynie dla dorosłych, bez dzieci.
  5. CZYM SKORUPKA ZA MŁODU, czyli dieta kobiety w ciąży oraz matki karmiącej. Rola karmienia piersią w zapobieganiu chorobom u dzieci, skład mleka kobiecego. Na co zwrócić uwagę w odżywianiu w tym czasie, czego unikać.
    Zajęcia dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

HARMONOGRAM

KADRA

Ekspertem prowadzącym wszystkie spotkania będzie Krystyna Fiedler – jest dietetykiem z zamiłowania i wykształcenia, technologiem żywności. Miłośniczka zdrowej kuchni i eksperymentów kulinarnych. Pasjonatka żywienia najmłodszych. Jako dietetyk konsultuje zarówno dorosłych, jak i dzieci. Temat diety najmłodszych zna od podszewki: ma 6- letnią córeczkę i 3-letniego synka. Macierzyństwo jest spełnieniem jej marzeń.

Uczestniczka licznych kursów, konferencji oraz szkoleń, m.in.:

• „Zanim będzie za późno… Rola racjonalnej diety i aktywności fizycznej w prewencji chorób cywilizacyjnych okiem dietetyka”;
  • „Interpretacja badań laboratoryjnych i metodologia pomiarów masy ciała dzieci z nadwagą i otyłością”;
  • „Top dietary trends czyli aktualne trendy żywieniowe w alergiach pokarmowych”;
  • „Karmienie piersią, żywienie dzieci, kobiet podczas laktacji, metoda BLW”;
  • „Zaburzenia mikroflory jelit i opóźniona alergia pokarmowa – potencjalne przyczyny chorób przewlekłych i cywilizacyjnych”.

ZAPISY

Zgłoszenia przyjmujemy wyłącznie przez poniższy formularz zgłoszeniowy.

Można zapisać się na dowolną liczbę spotkań.

REGULAMIN PROJEKTU

Uczestnicy projektu zobowiązani są do zapoznania się z Regulaminem, który informuje jednocześnie o przetwarzaniu danych osobowych uczestników.

MIEJSCE WARSZTATÓW

Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku Niepublicznej Szkoły i Gimnazjum „Otwarte Drzwi” przy Al. Niepodległości 36. Znajduje się on za Domem Studenckim (stary hotel Polonez). Dojście ul. Św. Barbary (między hotelem a Urzędem Marszałkowskim), a wejście do budynku jest od stron ul. Janusza Kulasa.

Projekt dofinansowany z budżetu Miasta Poznania.

Al. Niepodległości 36, Poznań, siedziba Niepublicznej Szkoły Podstawowej „Otwarte Drzwi”.

ul. Kanałowa 18/16
60-710 Poznań