Pozostałe warsztaty

Dla wielu z nas rola rodzica to najważniejsza rola życia. Warto się do niej przygotować i stale pogłębiać swoją wiedzę – w końcu dzieci nie rodzą się z gotową instrukcją obsługi 🙂

Współpracujemy z wieloma specjalistami i co miesiąc przygotowujemy ciekawą propozycję warsztatów i spotkań przeznaczonych dla przyszłych rodziców, rodziców małych i nieco starszych dzieci. Spotkania w Mateczniku są prowadzone w małych grupach kilkunastu osób, jest kameralnie, ale też aktywnie nie tylko ze strony prowadzących.

Szczegółowy harmonogram i opis spotkań znajdziesz w zakładce GRAFIK, a poniżej wymieniłyśmy te najważniejsze dla nas.

Współpracujemy z:

Krystyna Fiedler – jest dietetykiem z zamiłowania i wykształcenia, technologiem żywności. Miłośniczka zdrowej kuchni i eksperymentów kulinarnych. Współpracuje z Centrum Słowo w Poznaniu, gdzie pełni rolę dietetyka. Konsultuje zarówno dorosłych, jak i dzieci. Temat rozszerzania diety zna od podszewki: ma dwójkę małych dzieci. Macierzyństwo jest spełnieniem jej marzeń. Krysia prowadzi w Mateczniku warsztaty między innymi o wprowadzaniu pokarmów stałych, żywieniu dzieci, niejadkach, alergiach.

Fundacja Cali Mali – jej celem jest wczesne wspomaganie rozwoju dzieci, szczególnie w zakresie terapii logopedycznej i pedagogicznej. Jest to troszkę taka nasza siostrzana organizacja – założona przez 2 wspaniałe, pełne pasji kobiety, matki, logopedki. W Mateczniku prowadzą warsztaty logopedyczne i rozwojowe dla rodziców małych dzieci.

Magdalena Komsta – bliskościowa psycholożka, pedagożka, promotorka karmienia piersią i doula. Autorka bloga Wymagajace.pl oraz moderatorka największej polskojęzycznej grupy wsparcia dla rodziców wymagających maluchów High Need Baby Polska. Absolwentka szkolenia „Rodzicielstwo Bliskości dla profesjonalistów”, prowadzonego przez Agnieszkę Stein. Redaktorka „Kwartalnika Laktacyjnego”. W Mateczniku na stałe zagościły dwa tematy spotkań z nią – o łagodnym odstawianiu od piersi oraz o spaniu z dzieckiem w duchu rodzicielstwa bliskości.

Małgorzata Musiał – pedagog, autorka bloga Dobra Relacja, na co dzień wspierająca rodziców prowadząc warsztaty dotyczące wychowywania, realizując program „Szkoła dla rodziców” i udzielając indywidualnych konsultacji rodzicielskich. Jest również jednym z niewielu w Polsce mentorem grup SAFE, profesjonalnie wspierającym świeżo upieczonych rodziców. Prywatnie mama trójki dzieci. Mieszka pod Toruniem, ale z chęcią przyjeżdża do Poznania, by prowadzić warsztaty poświęcone dyscyplinie, agresji, granicom. Miejsca na spotkania z nią rozchodzą się jak świeże bułeczki, a sama po spotkaniach w Mateczniku jest zachwycona atmosferą i chwali „naszych” rodziców.

Natalia Minge – psycholog specjalizująca się we wspomaganiu rozwoju najmłodszych i nieco starszych dzieci. Bliska jej jest filozofia rodzicielstwa bliskości i poglądy głoszone przez Jespera Juula. Pracuje w nurcie Porozumienia bez Przemocy (NVC) Marshala Rosenberga. Razem z mężem – Krzysztofem – stworzyli w Poznaniu poradnię psychologiczną Hipokampus. Jest autorką wielu książek a prywatnie mamą czwórki dzieci. Natalia spotyka się regularnie z rodzicami, by porozmawiać o emocjach, relacji pomiędzy rodzeństwem, agresji.

Agnieszka Stein – psycholog, dla niektórych guru rodzicielstwa bliskości w Polsce! Doradza rodzicom i profesjonalistom, którzy chcą lepiej wspierać dzieci w rozwoju, przekazuje im wiedzę na temat potrzeb dzieci i sposobów na budowanie z nimi relacji opartych na szacunku i zaufaniu. Pasjonuje ją rodzicielstwo bliskości i to, jak można korzystać z jego narzędzi w relacjach z dziećmi w każdym wieku – od narodzin do dorosłości. Autorka artykułów i książek. Mama nastolatka.

W gronie współpracujących osób znajdują się także fizjoterapeuci, położne oraz doule.
Masz pomysł na organizację warsztatu? – odezwij się do nas.

Zaplanowane wydarzenia możesz sprawdzić w naszym GRAFIKU.

Chcesz być na bieżąco informowany o zaplanowanych spotkaniach – zapisz się do newslettera!

Al. Niepodległości 36, Poznań, siedziba Niepublicznej Szkoły Podstawowej „Otwarte Drzwi”.

ul. Kanałowa 18/16
60-710 Poznań