Krótka historia o tym, jak 2 Dziewczyny fundację założyły …

Na początku były studia. U Ani – socjologiczne, u Alicji – ekonomiczne. A także marzenia, by pracować zgodnie z wykształceniem. Pierwsze kroki ku finansowej samodzielności i całkiem sympatycznie rozwijająca się ścieżka zawodowa miały miejsce – u Ani, w instytucji samorządowej, a w przypadku Alicji, w dużej i prężnej korporacji.

I jak to w wielu takich historiach bywa, gdy pojawiły się dzieci, nasz świat, plany i marzenia stanęły na głowie, a gdy wróciły z powrotem na ziemię, to perspektywa na życie – nie tylko zawodowe – zupełnie nam się zmieniła.

Doświadczenie porodu i macierzyństwo stało się dla nas oknem na zupełnie nowy świat. Świat – z jednej strony – pełen wzruszeń i radości, a z drugiej – pełen problemów, z którymi mierzy się wielu rodziców, zwłaszcza kobiet. Te problemy to różne doświadczenia z porodów, poczucie osamotnienia, kłopoty z karmieniem piersią, trudności w nawiązaniu więzi z dzieckiem i skutecznym zaspokajaniu zarówno potrzeb dziecka, jak i własnych.

Odkryłyśmy, że chcemy i wiemy, jak te problemy rozwiązywać. Że często tak naprawdę niewiele trzeba, by start w rodzicielstwo był dobrym, budującym doświadczeniem stanowiącym solidny fundament na kolejne lata wspólnego życia z pierwszym, czy kolejnym Dzieckiem. Że kobietom może rodzić się lepiej, ojcom łatwiej nawiązać więź z dzieckiem, a dzieciom harmonijnie odnaleźć się w nowej rzeczywistości po „drugiej stronie matczynego brzucha”.

Razem tworzymy mały, ale prężny zespół dwóch pełnych pasji i entuzjazmu kobiet. W swojej pracy pełnymi garściami czerpiemy z wiedzy wyniesionej ze studiów, z dotychczasowych doświadczeń zawodowych, ale także z doświadczeń prywatnych. Cały czas się szkolimy, rozwijamy i uczymy (także od siebie nawzajem). Pochłaniamy stosy książek o porodzie i rodzicielstwie. Miałyśmy też wiele szczęścia, spotykając na swojej nowej zawodowej drodze wiele inspirujących osób, które swoją pracą i działaniami, dawało, i wciąż daje nam dobry przykład.

Pracy widzimy mnóstwo. Pomysłów mamy całą listę. Wierzymy, że krok po kroku, wszystkie uda nam się zrealizować, a tym samym odczarować poród i ułatwić start w rodzicielstwo wielu przyszłym rodzicom.

Poznajmy się!

ALICJA NOWACZYK – Prezes Fundacji Matecznik.

Jestem  Doulą, doradcą noszenia ClauWi®, Promotorem Karmienia Piersią i członkinią Stowarzyszenia Doula w Polsce i Stowarzyszenia Poznań w Chuście. Jestem też współautorką Projektu MAMY PRAWA! i Kultura Utula. Po pięciu latach pracy w korporacji, okres ciąży oraz pierwsze miesiące spędzone z synkiem w domu, utwierdziły mnie w przekonaniu, że to właśnie ciąża, opieka nad kobietą w porodzie oraz noworodkiem to temat, którym chcę się zajmować na co dzień. Swoją wiedzę zdobywam doświadczeniem oraz szkoleniami organizowanymi m.in. przez Fundację Rodzić po Ludzku. Prowadzę zajęcia dla przyszłych i obecnych rodziców i towarzyszę przy porodach. Więcej na temat mojej pracy jako douli dowiecie się na mojej stronie www .

Prywatnie jestem zafascynowaną rodzicielstwem bliskości mamą Kuby i Piotra urodzonego w domu.

ANNA FURMANIUK – Wiceprezes Zarządu Fundacji.

Jestem instruktorką szkoły rodzenia i masażu shantala, doradczynią noszenia ClauWi®, uczestniczką wielu szkoleń, kursów i konferencji organizowanych min. przez Fundację Rodzić po Ludzku i Stowarzyszenie Dobrze Urodzeni.  Głęboko wierzę, że naturalny poród i rodzicielstwo bliskości to solidny fundament, by osiągnąć harmonię w życiu rodzinnym.

Już na studiach (socjologia z pracą socjalną) czułam, że chciałabym działać społecznie. Z grupą poznańskich pionierek w chustonoszeniu dzieci, w 2010 r. założyłam Stowarzyszenie „Poznań w chuście”, a wkrótce potem wymyśliłam pierwszą w Poznaniu „bliskościową” szkołę rodzenia (dawniej Gaja, obecnie funkcjonującą jako szkoła rodzenia w Mateczniku). Od 2016 r. jestem członkiem-założycielem ogólnopolskiej organizacji Stowarzyszenie Edukatorów i Doradców Noszenia SEDNO. Razem z Alicją Nowaczyk, jako team Matecznika, wymyśliłyśmy i zrealizowałyśmy Projekt MAMY PRAWA! i Kultura Utula.

Prywatnie jestem mamą trzech Córek. Najmłodsza z nich urodziła się w domu. W wolnych chwilach, wiosną i latem, czerpię przyjemność z przebywania na świeżym powietrzu, pieląc trawnik i przycinając kwiaty w ogrodzie, a jesienią i zimą „hygguję” przed kominkiem, z kubkiem herbaty w dłoni i książką na kolanach.

Al. Niepodległości 36, Poznań, siedziba Niepublicznej Szkoły Podstawowej „Otwarte Drzwi”.

ul. Kanałowa 18/16
60-710 Poznań