Konferencja 2017

18 listopada 2017 r. odbyła się Druga Konferencja Mamy Prawa!, tym razem dzięki dofinansowaniu Miasta Poznań.

W konferencji udział wzięło 88 osób (głównie kobiety w ciąży i ich partnerzy), sala ugościła również 8 ekspertów oraz dodatkowo 6 osób do obsługi spotkania – razem była nas ponad setka!

Podczas konferencji uczestnicy mogli wysłuchać wystąpień następujących ekspertów:

• Bogna Kornaszewska-Michalak – położna laktacyjna – Prawa ds. laktacji
  • Damian Napierała – Poznańskie Centrum Świadczeń – Prawa do świadczeń
  • Alicja Nowaczyk – doula – Prawa w ciąży oraz w porodzie
  • Ewa Sól – radca prawny – Prawo pracy w ciąży oraz po porodzie

Tematyką wystąpień było prawo w całym okresie okołoporodowym. Jest wiele aktów prawnych regulujących ten czas, jest to nie tylko Kodeks pracy. Osobnym dokumentem mówiącym o procedurach medycznych są tzw. Standardy opieki okołoporodowej – lektura obowiązkowa dla każdej kobiety w ciąży.

Niewątpliwym atrybutem konferencji były 3 godzinne konsultacje stolikowe, podczas których uczestnicy mogli osobiście zadać pytania ekspertom i porozmawiać nie tylko z wymienionymi wyżej osobami, ale także z położnymi z każdego oddziału porodowego w Poznaniu. Były to:

• Ada Czarnecka – Szpital GPSK UM przy ul. Polnej w Poznaniu
  • Izabela Jóskowiak – Szpital Wojewódzki przy ul. Lutyckiej
  • Maria Pajewska – Szpital im. F. Raszei w Poznaniu
  • Danuta Zając – Szpital św. Rodziny w Poznaniu

To właśnie konsultacje stolikowe były mocnym punktem konferencji – uczestnicy chwalili je, a nawet sugerowali, że powinno być więcej pracowników z każdego szpitala w Poznaniu 🙂 Każda osoba przy rejestracji otrzymywała mini-książeczkę z aktami prawnymi dotyczącymi okresu okołoporodowego – była ona przydatna przy wykładach, konsultacjach, można do niej sięgnąć także po konferencji.

Uczestnicy spotkania wypełnili ankiety ewaluacyjne (łącznie otrzymałyśmy 66 ankiet), w których konferencja została oceniona bardzo wysoko. Dziękujemy za miłe słowa i przywołujemy kilka najcieplejszych komentarzy:

• „Bardzo, bardzo potrzebna inicjatywa”
  • „Nie mam uwag. Świetny czas!”
  • „Chętnie przyjdę jeszcze raz”
  • „Konferencja była wyważona”
  • „Pięknie wyszło!”
  • „Konferencja spełniła wszystkie moje oczekiwania”
  • „Fantastyczna konferencja, dziękuję!”

Dziękujemy także:

Prezydentowi Miasta Poznania – za honorowy patronat nad konferencją oraz Miastu Poznań – za współfinansowanie projektu

Poznańskiemu Centrum Świadczeń – Centrum Inicjatyw Rodzinnych w Poznaniu, które udostępniło bezpłatnie salę w biurowcu Podwale przy ul. Małachowskiego 10

Fundacji Rodzić po Ludzku, która objęła konferencję matronatem. Praca Fundacji jest naszą stałą inspiracją!

Gazecie Wyborczej, która objęła konferencję patronatem medialnym

Zachęcamy do pobrania Zbioru aktów prawnych, stworzonych na cele konferencji oraz obejrzenia zdjęć z wydarzenia:

Al. Niepodległości 36, Poznań, siedziba Niepublicznej Szkoły Podstawowej „Otwarte Drzwi”.

ul. Kanałowa 18/16
60-710 Poznań