Badania

Jednym z celów projektu Mamy Prawa 2016 było zwiększenie ilości źródeł danych statystycznych z terenu aglomeracji poznańskiej dotyczących opinii kobiet i ich partnerów na temat porodu, realizowanej opieki na oddziałach i w szpitalach położniczych oraz ich wiedzy na temat praw w okresie okołoporodowym.

Podczas pisania wniosku o dofinansowanie okazało się, że danych liczbowych dotyczących konkretnej społeczności, jaką są mieszkańcy aglomeracji poznańskiej, w kontekście opieki okołoporodowej – jest niewiele. Trzeba je było „wysupływać” z istniejących raportów Fundacji Rodzić po Ludzku i Lepszy Poród oraz analizować wypowiedzi na portalu www.gdzierodzic.info.

Tak pojawił się pomysł przeprowadzenia własnych badań!

Badanie zostało przeprowadzone w sierpniu 2016 r. Koordynacją i przeprowadzeniem badań oraz tworzeniem raportu zajęła się socjolog i zarazem współautorka projektu Anna Furmaniuk. Konsultantem badania była Karolina Piotrowska, Prezeska Fundacji Lepszy Poród.

Liczymy na to, że Raport ten będzie wykorzystywany w przyszłości, nie tylko przez naszą Fundację, ale także przez inne, działające na rzecz kobiet, matek i rodzin organizacje i instytucje, tak by mogły planować i realizować swoje kolejne działania i projekty z obszaru macierzyństwa czy rodzicielstwa.

Komentarz do raportu z badania znajduje się poniżej:

Zobacz komentarz do raportu

Al. Niepodległości 36, Poznań, siedziba Niepublicznej Szkoły Podstawowej „Otwarte Drzwi”.

ul. Kanałowa 18/16
60-710 Poznań