Mamo, zrobisz mi lody z jarmużu?

Pytanie z tytułu usłyszałam jakiś czas temu od mojego 5,5 letniego syna. Młodszy syn zareagował równie entuzjastycznie, zajadając się marchewką maczaną w humusie i oliwkami.

I tak, dzieci uwielbiają słodycze (te wspomniane wyżej również!), ale lubią też inne rzeczy i o tę różnorodność warto zadbać, bo odżywianie wraz z kilkoma innymi elementami to klucz do zdrowia (niby wszyscy o tym wiemy, ale w praktyce wychodzi różnie  )

Zamiast straszyć Was statystykami, że 10-20% w zależności od grupy wiekowej ma nadwagę, a 2-3% otyłość, że jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych jest nieprawidłowe odżywanie…

… kreślimy przed Wami wizję dziecka, które wybiera wodę do picia, z chęcią zjada zupę razem z warzywami, zajada się domowymi lodami, skacze ze szczęścia na widok suszonego mango (kto wie, ile ono kosztuje, wie, że nie może być to za częsty zakup). Oczywiście, dziecko to poprosi również o żelki (zwłaszcza jeśli pójdzie do przedszkola), ale z wydzielonych pięciu sztuk się ucieszy, po okresie zachwytu nad awokado, przestanie je jeść w ogóle i nie lubi rzodkiewki i cukinii, ale kto z nas lubi wszystkie warzywa 🙂

Takie dzieci naprawdę istnieją, ważne jest to, by zacząć pracę nad prawidłowymi nawykami jak najwcześniej, najlepiej spodziewając się dziecka, a następnie karmiąc piersią i wprowadzając pokarmy stałe.

Chcemy Wam w tym pomóc zapraszając na bezpłatne warsztaty w ramach naszego nowego projektu „Od zdrowego niemowlaka do zdrowego Poznaniaka” – dedykowanego przyszłym rodzicom i rodzicom najmłodszych dzieci.

Zapraszamy na 5 tematów, od diety kobiety w ciąży oraz mamy karmiącej po dietę dziecka od 1 roku życia i trudny temat niejadków.

Szczegółowy opis zajęć, prowadzącej oraz harmonogram znajdziecie tutaj, zapisy przyjmujemy jedynie poprzez formularz zgłoszeniowy.

Projekt dofinansowany z budżetu Miasta Poznania.

P.S. Lody z dodatkiem jarmużu wyszły pyszne, słodkie dzięki bananom, zielone dzięki awokado i jarmużowi

Autor: Alicja Nowaczyk